belsőépítész, lakberendező, enteriőr stylist

Belsőépítész, lakberendező, enteriőr stylist?

Belsőépítész, lakberendező, enteriőr stylist

A mai blogbejegyzésemben szeretném tisztázni a 3 szakmával kapcsolatos ismereteket, információkat. Kik ők, mit csinálnak, mi a szakterületük, stb… Éles határvonal ugyan nem húzható feladataik között, azonban alapvető tulajdonságok megkülönböztetik a három szakma képviselőit.

Mindenekelőtt a három szakma elsajátításának módja más és más (a fenti sorrendnek megfelelően: egyetemi képzés, felnőttképzés, tanfolyam) és az egyes szakmák más jogosultsággal állhatnak a tervezési folyamatokhoz. Mindazonáltal habár 3 különböző „mesterségről” beszélünk, sok kapcsolódási pontjuk van, és alapvetően nagyon egymásra utalt területekről beszélünk.

Lakberendező? Belsőépítész? Enteriőr stylist? Kik ők?

Mindenekelőtt egy rövid személyes kitérővel kezdenék

A szakmákkal kapcsolatos megnevezések esetében nekem a lakberendező szóval kapcsolatosan furcsa érzésem van. Sok gyorstalpalót végzett, önjelölt szakmabeli van a piacon, aki csak jóindulattal hívhatja magát lakberendezőnek, hiszen maximum a színekhez és a dekorációs feladatokhoz van érzéke.
Ez inkább nevezhető stylist munkának, mintsem lakberendezésnek. A rutinosabb lakberendezők ezzel szemben elvállalnak belsőépítészeti munkákhoz közeli feladatokat is. Természetesen tudásban a belsőépítészek még mindig a dobogó 1. helyét foglalják el, hiszen több évnyi egyetemi anyag képezte őket szakemberré, így a tervezési szabadságuk is jóval nagyobb.

Jómagam univerzális álommegvalósítónak tartom és képzem magam. Ha úgy van, akkor falakat helyezek át, elmondom a szakmai véleményemet a gépészeti, elektromos átalakításokkal kapcsolatban, mindazonáltal természetesen gépész, villanyszerelő és statikus kollégák mondják ki az áment az adott szakmai területen.
Nem végzek belsőépítészeti munkát, de ha szükséges, egy picit belefolyok abba is, hiszen úgy gondolom, hogy a lakberendezés nem csak a színekről formákról és anyagokról szól.
Egy igazi, szerethető otthon a funkcionálisan jól működő, praktikus kialakításnál kezdődik.

A határok tehát egybefolynak, a belsőépítészek belefolynak a lakberendezésbe, a lakberendezők feladatai átcsaphatnak a belsőépítész, míg a stylistok feladatai a lakberendezés határvonalán – ezért is említettem, hogy éles és megkülönböztető határvonalakról nem érdemes beszélni egyik esetben sem.

Nézzük sorra.

  • Belsőépítész:

    Értelemszerűen a belső terek kialakításáért és átalakításáért felelős. Falakkal kapcsolatos műveleteket végez (mozgat, helyez át), funkciókat cserél fel, funkcionálisan megszervezi az otthont. Ez a munka rendkívül szerteágazó tudást igényel. Egy belsőépítésznek értenie kell az építészethez, a gépészethez, a villamossághoz, egy kicsit a bútortervezéshez, anyaghasználathoz és naprakésznek kell lennie az aktuális trendekben. Ideális esetben kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik (gépész, statikus, elektromos tervező, stb.), hiszen ezen szakemberek felkeresését és koordinálását is adott esetben egy belsőépítész fogja össze. Ő tehát a kivitelező csapat feje, akinek fejlett a pszichológiai valamint a kommunikációs készsége is. Fontos, hogy egy belsőépítész mindezeken a területeken biztos lábon álljon!

A belsőépítész munkáját megelőzően van még valaki, aki nagyon fontos személy az otthonprojektben. Kitalálod, hogy ki az? Bizony, ő az építész vagy az építőmérnök!

Ő az, aki a megvalósítás előtt utánajár a lehetőségeknek, feltérképezi a hely adottságait, a hatósági előírásokat és ő az, aki felméri és megismeri a megrendelő igényeit mind funkcionális, esztétikai és kényelmi szempontból is. A biztos alapok után indul a munka oroszlánrésze. Skiccel, rajzol, tervez, egyeztet a szakági tervezőkkel.
Felveszi a kapcsolatot és konzultál a statikussal, épületgépésszel elektromos tervezővel és egyéb speciális szakemberekkel. Az alapoktól a tetőfedéssel bezárólag, minden munkafolyamatot az építész hangol össze. Előfordulhat, hogy a feladatköre belsőépítészeti kihívásokkal egészül ki.

  • Lakberendező:

    …és most következzen a LAKBERENDEZŐ. A lakberendező feladata: a lakás berendezése. Ugye milyen egyszerűen hangzik??

    De korántsem az. Ha újítottál már fel vagy rendeztél már be lakást a csupasz falaktól a kész otthonig, akkor tudod, hogy ez távolról sem ilyen egyszerű.
    Ha egyszer végigcsináltad, hogy a semmiből, a csupaszon álló falaktól hosszas agyalás, nézelődés, álmatlan éjszakák és lakberendezési boltokban töltött számtalan hétvége után eljutottál a hálószoba berendezéséig, a fürdőszoba kitalálásáig, a konyha megálmodásáig, akkor tudod mekkora feladat ez.

    Szuper érzés, amikor a beton vagy téglafalakra életet lehel a neked tetsző falszín vagy tapéta, a csupasz aljzatra rákerül álmaid csempéje és parkettája, majd bekerül az otthonodba a megfelelő nappali bútor, kanapé, gardróbszekrény és a számodra tökéletes konyhabútor.
    Azonban ha minden kisebb és nagyobb döntés egyedül a te válladat nyomja a mindennapi teendők mellett, akkor nehéz pozitívan megélni az amúgy csodás megújulási folyamatot. És amikor végül még mindig hiányzik valami…
    Kellenének a kiegészítők, hogy a terek megteljenek színekkel és formákkal: a szőnyeg, a függöny, a polcok, a képek a falra, stb…
    És akkor az egyedi megoldásokról és ötletekről még nem is beszéltünk. Hát ezért van a lakberendező, hogy mindezekben segítségedre legyen vagy akár teljes egészében levegye ezeket a feladatokat a válladról.

A lakberendező az, akinek a felépített és gondosan „megkomponált” tereket burkolatokkal, bútorokkal, anyagokkal, színekkel, dekorációs elemekkel kell megtöltenie.

Ehhez elengedhetetlen a lakberendezői és ergonómiai szakismeret, a jó képzelőerő, a kreativitás, a megfelelő térlátás, stílusérzék, anyag-, termék- és aktuális trendismeret és a belsőépítészhez hasonlóan a jó kommunikációs képesség. Napi szinten frissen kell tartania a tudását. A kellően bevállalós, tapasztalt és strapabíró lakberendező tud lenni otthonod felújításának karmestere.

A lakberendező, a belsőépítészhez hasonlóan tud ajánlani szakembert, vagy a már kiválasztott szakemberek munkáját tudja koordinálni, más szóval a felújítást, átalakítást kiviteleztetni. Én is csinálom, hiszen ilyenkor a megálmodott terveket elkísérhetem a megvalósításig, így biztos lehetek benne, hogy a megrendelővel közösen megálmodott terek megvalósítása nem csúszik félre valahol és minden úgy valósul meg, ahogyan azt a majdani használója szeretné.
Árajánlatokat kérek, a megrendelővel együtt kiválasztjuk a szakembereket, szolgáltatókat, termékeket, egyeztetek a szakemberekkel, ha kell kint vagyok a helyszínen mikor megindul egy-egy fázis.
Nem csak tervezek, de szervezek, koordinálok, irányt mutatok, segítséget adok. Mind a megrendelőmnek, mind a felújításon dolgozó szakembereknek. És nem mellesleg szuper látni a korábban csak „papírról” visszaköszönő tervek megvalósulását. A munkám egyik legnehezebb, de egyben legszebb része.

  • Enteriőr stylist:

    És nem utolsó sorban beszéljünk pár gondolatot az enteriőr stylist vagy más néven az enteriőr designer munkájáról!

    Az ő feladata adott terek adott stílus mentén történő megvalósítása. Egy üzlethelyiség dekorációja, egy reklámfilm helyszín stílusának kivitelezése, egy fotóstúdió hátterének megfelelő megválasztása…
    Adott tehát egy elképzelés, amit a lehető legjobban kell a gyakorlatban megvalósítania. Hasonló, mint a köztudatban már jobban elterjedt „ruha stylist”. Alkalomhoz és az aktuális trendeknek mérten felöltözteti a segítségre szoruló ügyfeleit, ez esetben a kiválasztott tereket. Az ő esetében is rendkívül fontos a stílusérzék, anyag- és termékismeret és lényeges, hogy az aktuális trendekben otthonosan mozogjon.

Maradt még benned kérdés? Beszélgessünk Facebookon!

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!