Konyha történelem és konyhai lakberendezés
Egy pár hónappal ezelőtt egy Facebook bejegyzésben már röviden olvashattál a konyha történelemről. Akkor többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok hosszabban is erről. Mivel úgy gondolom, hogy ez egy poszt hosszúságánál többet érdemel, így álljon itt egy blogbejegyzés arról, hogy hogyan fejlődött a konyha az elmúlt évtizedekben.
Ahogyan változik a világ, úgy változik élethelyzetünk és a környezetünk is. A konyha régen, ahogy most is, központi eleme volt a háznak, fontos helyiségnek számított, sok időt töltöttek benne.
Biztosan Te is voltál már olyan házibuliban, ahol egy idő után azt lehetett észrevenni, hogy mindenki a konyhában tömörül.
Ma már természetes, hogy a konyha otthonunk szerves része. Ugyanakkor a 16. század környékén a főzőhelyiség valamelyik helyiség vagy szoba sarkában kapott helyet. Így bármilyen meglepő is, a ma általánosnak mondható konyha, alig néhány évtizedes múltra tekint vissza.
A konyhák az 1920-as évektől kezdtek komfortosabbá válni és egyre jobban megkönnyítették a háziasszonyok munkáját. Ezt a folyamatot egy Christine Fredericks nevű amerikai hölgy indította el, aki a Taylor-izmus hű követője volt.
Ő, mondhatni tudományos alapokra emelte a konyhatervezést, sőt valójában az első konyhatervezőnek ő tekinthető.
Megfigyeléseket és kutatásokat végzett, melyek során rájött, hogy az egyes konyhai elemek és berendezések elhelyezése, valamint azok mérete, jelentősen képes befolyásolni a különböző konyhai feladatok elvégzésének idejét.
Eközben Európában is megindult a tudatos konyhatervezés. Az első világháború hozta az áttörést, amikor is a tömeges menekültek részére készülő kis alapterületű lakásokban praktikus konyhákat akartak kialakítani. Ekkor egy osztrák belsőépítészt, Margarete Schütte-Lihotzky k-térték fel ezen konyhák megtervezésére. Margaret az 1920-as évek közepén Frankfurtban kidolgozta a hatékony konyhadizájn alapjait.
Mintakonyhája 2 x 3,5 méter területű volt, és ezen belül két kihívást állított maga elé:
- milyen konyhaelrendezéssel lehetne optimalizálni (azaz minimalizálni) a főzési időt. (Ne feledjük, ekkor már egyre több volt az olyan háziasszony, aki dolgozott is a házimunka mellett!).
- miként lehetne a legjobb ár-érték arány mellett berendezni (és berendezésekkel ellátni) a konyhát.
Érdekességként lehet megjegyezni, hogy munkája olyan sikeresnek bizonyult, hogy szerte a nyugati világban egészen a napjainkig etalonként szolgál kis- és közepes méretű lakásoknál a Margarete Schütte-Lihotzky által kitalált konyhaméret és elrendezés!
Konyhatörténet
Innen szinte rohamléptekben fejlődött a konyha, mint helyiség. Az építészek is egyre inkább felismerték jelentőségét és egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek ennek a helyiségnek a megtervezésére.
Az egybenyitott konyha-étkező vagy konyha-nappali helyiségkapcsolatot, a legtöbben a neves amerikai építész, Frank Lloyd Wright nevéhez kapcsolják. Wright a családi házak eldugott hátsó részéből „előrehozta”, és a fő helyiségek egyikéhez, az étkezőhöz kapcsolta a konyhát.
Wright víziója az volt, hogy olyan háztervekkel álljon elő, melyek az immáron önállóan, szolgák nélkül élő középosztály számára jelentenek praktikus és jó ár-érték arányú életteret – leginkább a nagyvárosok kertvárosaiban megépülve.
Ez a látszólag apró és egyszerű építészeti változás ugyanakkor komoly szociológiai változásokat alapozott meg. Korábban a szolgák, cselédek eltűnésével maguk a háziasszonyok lettek „száműzve” a ház távoli sarkában található konyhába – most azonban visszakerültek a család életvitelének közepére.
Sőt, ezzel együtt a korábban békésen a nappaliban szivarozgató, pipázgató, olvasgató, borozgató férfiak viszont hirtelen belecsöppentek a számukra korábban teljesen ismeretlen konyhai miliőbe! A konyha ezzel együtt már nem volt a “házi rabszolgamunka” egyik helyszíne, hanem elkezdett egyre feljebb emelkedni a „társadalmi ranglétrán”.
A modernitás később magával hozta a letisztultabb és egyszerűbb lakberendezési ötleteket is.
Kialakult egy újfajta élettér típus: a konyha, étkező és nappali hármasa, amely térnek a bútorait, hangulatát egy lakberendező tudatosan építi meg.
Szeretnéd, ha konyhád a személyiséged, családod szokásait tükrözné, ha minden pontosan ott lenne, ahol az a legpraktikusabb?
Keress elérhetőségeim valamelyik, álmodjunk együtt egy új konyhát számodra!!
Szívesen olvasnál egy kis képes összefoglalót a magyar konyhai helyiségek alakulásáról, akkor írj nekem egy üzenetet Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Facebook Messengeren.
Az eddig általam tervezett konyhákat pedig a Munkáim fül alatt találod.