Konyha történelem

Konyhatörténelem – Avagy hogyan vált a konyha a ház központi helyiségévé?

Konyha történelem és konyhai lakberendezés

Egy pár hónappal ezelőtt egy Facebook bejegyzésben már röviden olvashattál a konyha történelemről. Akkor többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok hosszabban is erről. Mivel úgy gondolom, hogy ez egy poszt hosszúságánál többet érdemel, így álljon itt egy blogbejegyzés arról, hogy hogyan fejlődött a konyha az elmúlt évtizedekben.

Ahogyan változik a világ, úgy változik élethelyzetünk és a környezetünk is. A konyha régen, ahogy most is, központi eleme volt a háznak, fontos helyiségnek számított, sok időt töltöttek benne.
Biztosan Te is voltál már olyan házibuliban, ahol egy idő után azt lehetett észrevenni, hogy mindenki a konyhában tömörül.
Ma már természetes, hogy a konyha otthonunk szerves része. Ugyanakkor a 16. század környékén a főzőhelyiség valamelyik helyiség vagy szoba sarkában kapott helyet. Így bármilyen meglepő is, a ma általánosnak mondható konyha, alig néhány évtizedes múltra tekint vissza.

A konyhák az 1920-as évektől kezdtek komfortosabbá válni és egyre jobban megkönnyítették a háziasszonyok munkáját. Ezt a folyamatot egy Christine Fredericks nevű amerikai hölgy indította el, aki a Taylor-izmus hű követője volt.
Ő, mondhatni tudományos alapokra emelte a konyhatervezést, sőt valójában az első konyhatervezőnek ő tekinthető.
Megfigyeléseket és kutatásokat végzett, melyek során rájött, hogy az egyes konyhai elemek és berendezések elhelyezése, valamint azok mérete, jelentősen képes befolyásolni a különböző konyhai feladatok elvégzésének idejét.

Eközben Európában is megindult a tudatos konyhatervezés. Az első világháború hozta az áttörést, amikor is a tömeges menekültek részére készülő kis alapterületű lakásokban praktikus konyhákat akartak kialakítani. Ekkor egy osztrák belsőépítészt, Margarete Schütte-Lihotzky k-térték fel ezen konyhák megtervezésére. Margaret az 1920-as évek közepén Frankfurtban kidolgozta a hatékony konyhadizájn alapjait.

Mintakonyhája 2 x 3,5 méter területű volt, és ezen belül két kihívást állított maga elé:

  • milyen konyhaelrendezéssel lehetne optimalizálni (azaz minimalizálni) a főzési időt. (Ne feledjük, ekkor már egyre több volt az olyan háziasszony, aki dolgozott is a házimunka mellett!).
  • miként lehetne a legjobb ár-érték arány mellett berendezni (és berendezésekkel ellátni) a konyhát.

Érdekességként lehet megjegyezni, hogy munkája olyan sikeresnek bizonyult, hogy szerte a nyugati világban egészen a napjainkig etalonként szolgál kis- és közepes méretű lakásoknál a Margarete Schütte-Lihotzky által kitalált konyhaméret és elrendezés!

Konyha történelem

Konyhatörténet

Innen szinte rohamléptekben fejlődött a konyha, mint helyiség. Az építészek is egyre inkább felismerték jelentőségét és egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek ennek a helyiségnek a megtervezésére.

Az egybenyitott konyha-étkező vagy konyha-nappali helyiségkapcsolatot, a legtöbben a neves amerikai építész, Frank Lloyd Wright nevéhez kapcsolják. Wright a családi házak eldugott hátsó részéből „előrehozta”, és a fő helyiségek egyikéhez, az étkezőhöz kapcsolta a konyhát.

Wright víziója az volt, hogy olyan háztervekkel álljon elő, melyek az immáron önállóan, szolgák nélkül élő középosztály számára jelentenek praktikus és jó ár-érték arányú életteret – leginkább a nagyvárosok kertvárosaiban megépülve.

Ez a látszólag apró és egyszerű építészeti változás ugyanakkor komoly szociológiai változásokat alapozott meg. Korábban a szolgák, cselédek eltűnésével maguk a háziasszonyok lettek „száműzve” a ház távoli sarkában található konyhába – most azonban visszakerültek a család életvitelének közepére.

Sőt, ezzel együtt a korábban békésen a nappaliban szivarozgató, pipázgató, olvasgató, borozgató férfiak viszont hirtelen belecsöppentek a számukra korábban teljesen ismeretlen konyhai miliőbe! A konyha ezzel együtt már nem volt a “házi rabszolgamunka” egyik helyszíne, hanem elkezdett egyre feljebb emelkedni a „társadalmi ranglétrán”.

A modernitás később magával hozta a letisztultabb és egyszerűbb lakberendezési ötleteket is.
Kialakult egy újfajta élettér típus: a konyha, étkező és nappali hármasa, amely térnek a bútorait, hangulatát egy lakberendező tudatosan építi meg.

Modern konyha és konyha történelem

Szeretnéd, ha konyhád a személyiséged, családod szokásait tükrözné, ha minden pontosan ott lenne, ahol az a legpraktikusabb?

Keress elérhetőségeim valamelyik, álmodjunk együtt egy új konyhát számodra!!

Szívesen olvasnál egy kis képes összefoglalót a magyar konyhai helyiségek alakulásáról, akkor írj nekem egy üzenetet Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Facebook Messengeren.

Az eddig általam tervezett konyhákat pedig a Munkáim fül alatt találod.

megosztás

Praktikus tárolási tippek kisméretű budapesti lakásokba– Polcra fel!

Ha egy kisebb lakásban – akár Budapesten vagy máshol, biztosan ismerős az az érzés, amikor minden négyzetcentiméternek nagy jelentősége van. A kisméretű lakások legnagyobb kihívása a helyszűke, de egy kis kreativitással és jól megválasztott tárolási megoldásokkal könnyedén élhetőbbé és rendezettebbé tehetjük az otthonunkat.

Kulisszatitkok 4. – Lakberendező: Messiástól az örömig

A lakberendezési projektek érzelmi hullámvasúton viszik végig a klienseket: kezdetben izgatottan várnak, majd a nehézségek során csalódottá válnak, de végül örömmel tölt el őket az átalakított otthonuk látványa. A folyamat végén már nem a „megutált” lakberendező vagyok, hanem az, aki segített megvalósítani az álmaikat.

Inspiráló munkahelyek: Az irodatervezés művészete

 Egy iroda megtervezése és kialakítása különbözik egy otthon berendezésétől, de mindkét esetben alapvető fontosságú a funkció és esztétika közötti egyensúly megtalálása. Az iroda tervezésénél különös

Otthonos, de nem otthon: kávézók és bárok tervezése

Nemrég volt alkalmam részt venni egy remek képzésen, ahol a kávézók és bárok belsőépítészeti tervezése nyújtotta különleges kihívásokkal és izgalmas lehetőségekkel foglalkoztunk. Ezen terek kialakítása jópár olyan szempontot és megfontolást igényel, amelyek eltérnek az otthonok tervezésétől. Ebben a cikkben bemutatom, miben más egy vendéglátóhely tervezése, és miért szuper ilyen projekteken dolgozni.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!