Blog írás

Egy felújítás története 5. rész

Ebben a blog-sorozatban a március közepén indult felújításunk történetét olvashatjátok.

Az előző részt itt találod. 

Az elmúlt másfél hónapban sokat haladtunk, erről írtam most, illetve több tippet is adok a cikken belül, hogy mire érdemes odafigyelnie annak, aki szintén mostanság újít fel.

  • Legelső lépésként pár válaszfalat kivágattunk. Cél volt, hogy az amúgy kicsi terek nagyobbnak hassanak és jobban átjárható, praktikusabban berendezhető legyen a lakás. 
  • Ezután következett a villanyszerelés – A ház, amelyben lakunk a 70-es években épült. A villanyvezetékeket akkor, az akkori minimum elvárásoknak megfelelően építették be a falakba, illetve esetenként a falakon kívül helyezték el a vezetékeket. A mai kor követelményeinek már közel sem felelnek meg ezek a vezetékek, és azok állapota is sok helyen már életveszélyes volt. A legrosszabb, amelyet a villanyszerelőnk talált, hogy a vezetékeket a fürdőszobában falon kívül vitték szigetelés nélkül a vakolatban. Ezek a vezetékek már szét voltak égve. Igazán kedves, megbízható, szakmailag alapos villanyszerelővel dolgoztunk. Nagy munka volt. A látható helyeken mindenhol bevésettük a falakba vezetékeket, azonban ahol lehetett a parkettaszegély vagy a díszléc mögött vitettük őket. Ez a beton esetében bevett gyakorlat, hisz irdatlan munka hornyokat vésni a betonfalakban, a födémekben pedig nem is lehetséges, hisz gyengítheti azt.

Tipp: Szakemberünket a Jószaki-n találtuk. Több pozitív visszajelzése volt. Minden esetben javaslom, hogy személyesen is találkozzunk a szakemberekkel mielőtt rábólintanánk az emberre. Ezen túl minden egyes munkára érdemes több szakembert is kihívni. Hallgassunk a megérzéseinkre. Azzal, akivel eleinte is nehézkes a kommunikáció később sem valószínű, hogy gördülékenyen menne a közös munka.  Fontos, hogy jól értse az elképzeléseinket, nyitott legyen és segítsen bennünket a szakmai tapasztalatával, ötleteivel. Javaslom, kerüljük azokat, akik már az első alkalommal a problémákkal foglalkoznak és a megoldások helyett azt hangsúlyozzák, hogy mi mindent és mit hogyan nem lehet majd itt megvalósítani.

  • Vízszerelés – Mióta megépült a ház a lakásban a vízvezetékek sem voltak kicserélve. (Sajnos a ház nagyobb strangjai sem, amik szintén megértek már a cserére, de ez a ház feladata lenne.) A hely igen kicsi, mindössze 1,4*1,6m-es a fürdő, így okosan kellett tervezni a berendezési tárgyakkal. Bekerült egy új, aszimmetrikus kád, amelynek lábrésze vékonyabb a szokásosnál, így mellette a mosdó kényelmesebben elfér, és még egy saját tervezésű egyedi szekrény is elfér majd a mosdó mellett. A wc-tartály lehetőségeket többször körbejártuk. Alapvetően falba építhető tartályt szerettem volna, azonban ebben az esetben a mosógép és a wc szennyvízelvezetőjét az alsó szomszédnál kellett volna szerelni, aki – teljesen érthető módon – nem engedte, hogy a fürdőjében megbontsuk a falat emiatt. Így maradt a falon kívüli tartály, és hely szűkében felsőtartály került fel. A mosógépet kitettük a folyosóra, szembe a fürdővel, így egy egész nagy helyet nyertünk bent, míg ugyanúgy karnyújtásnyira van a fürdőtől a mosási lehetőség.
  • Cseréltettük a régi radiátorokat is. Ennek kapcsán a közösképviseletnél, majd a Főtávnál is volt egy-egy körünk, hogy arra az egy napra leürítsék a vizet az adott strangból, hogy az adott szakasz szerelhető legyen.

Tipp: Ha valamit nem értünk, merjünk kérdezni. Ha sikerült jó szakembert választanunk, nem lesz kényelmetlen, hogy egy témát több oldalról is körbejárjunk és a szakemberrel együtt megtaláljuk azt a megoldást, amely nekünk is tetszik és szakmailag is kivitelezhető. Ha úgy érzed, ez számodra nem megy, érdemes segítséget kérni, akár egy baráttól, vagy tervezés mellett én is örömmel segítek neked egyeztetni a szakemberekkel. Az a cél, hogy a végeredmény olyan otthon legyen, amelyben szívesen töltődsz, ahova jó hazaérkezni.

  • Burkolás – Ez volt az első látványosabb munkafolyamat. Felkerültek a csodás csempék a megtervezett módon. Sajnos itt akadt hiba, de a burkoló javította, így most már rendben vagyunk.

Tipp: Ne féljünk javítást kérni. Kellemetlen, de muszáj. Ne hagyjuk, hogy az aktuális konfliktuskerülésünk miatt a következő 10 évben azon bosszankodjunk, hogy miért nem kértük meg az adott szakembert, hogy javítsa ki a hibákat. Fontos, hogy mielőtt átvennénk és kifizetnénk egy munkafolyamatot mindent nézzünk át. Ha találtunk hibát, vegyünk egy nagy levegőt és kedvesen, de határozottan beszéljük meg a problémáinkat és egyeztessünk időpontot a javításra. Tartozzon hozzá egy visszatartott összeg is, így biztosabb, hogy meg is fog történni a javítás.

Felújítási munka
  • Faljavítások, glettelés, festés – a festésnek sajnos nem értünk a végére. Az ok, hogy nyílászárókat is cseréltetnünk kell, mert azok is még az eredetiek, és sajnos igen rossz állapotban vannak. A nyílászárók külföldről érkeznek és a beszállítás csúszik, így sajnos két hete már állunk és várunk. A festő a végső 4-5 napos munkarészt mindenképpen az ablakcsere után tervezi elvégezni, így várjuk az ablakost, mint a Messiást.
  • Parkettázás – Férj nagy vágya volt, hogy újrarakassuk a parkettánkat annak érdekében, hogy ne recsegjen. Jelentem, ez sikerrel megtörtént. 🙂 Felszedték a parkettát, az alsó párnafákat lefúrták a betonba, a következő sort rögzítették az alsóhoz, rácsavarozták az OSB lapokat, majd szép sorban leragasztották rá a parkettát. A csiszolás és lakkozás lesz a legutolsó munkafolyamat, így sajnos ez is parkolópályán van egy ideje.

A berendezési tárgyak többségét megrendeltem. Körülbelül a fele meg is jött. Több olyan volt, aminek a kiszállítását hely szűkében későbbre kértem.

Két fontos dolgot említenék itt meg. Az egyik az áremelkedések. Mindenki tisztában van vele, hogy az elmúlt 1,5 évben mekkora áremelkedések voltak az építőipar területén, és ez sajnos napjainkban is tovább folytatódik. Fontos látni, hogy sajnos sok mindennek napi vagy heti ára van, és ez értendő a berendezési tárgyakra is. Így, ha valamit kinéztünk, munkafolyamatot eldöntöttünk, érdemes lépni és rendelni, mert egy hét múlva már lehetséges, hogy tízezrekkel többe fog kerülni ugyanaz a termék. A másik a szállítási idők. Vannak termékek, amelyek nincsen Magyarországon. Ezeket külföldi raktárból szállítják ide. Ezen felül vannak termékek, amelyeket néha csak megrendelésre gyártanak le külföldön, majd szállítanak hozzánk. Míg az előbbinél 1-2, az utóbbinál akár 3-4 hónapos szállítási idővel is számolnunk kell. Ezekkel kalkuláljuk előre, tehát már a felújítás első felében érdemes a berendezési tárgyakat is megrendelni.

További tipp: A vásárolt termékeket érdemes összeggel, várható szállítási időponttal, fizetési lehetőséggel (előre utalás vagy utánvét – készpénz vagy kártya) táblázatban vezetni. Én a 30. tételnél már rég elvesztettem a fonalat, így a táblázat minden alkalommal jó mankó volt, hogy mi is érkezik a napokban, és mennyit, hogyan kell kifizetnem.

Blog írás

A leendő egyedi bútorok kapcsán asztalosokkal is többször egyeztettem.

A konyha és az előszobabútort sikerült is pontosan átbeszélni és megrendelni. Az első asztalos, akivel találkoztam, habár szimpatikus volt, a megbeszélést követően egy jóval magasabb árat küldött, mint a terveimre a találkozás előtt. Az árnövekedés bizonyos részei magyarázhatóak voltak, azonban egyes részei nem, így hívtam másik két asztalost is személyes egyeztetésre. A szimpátia és a gördülékeny kommunikáció úgy vélem, hogy ez esetben is nagyon fontos, így az ár mellett ez volt nálam a döntő szempont a választásban. A lakberendezéshez hasonlóan az asztalos szakmában is fontos, hogy empátiával, odafigyeléssel megértsék és megérezzék milyen is az ügyfél, akinek a bútort készítik. Mire van szüksége pontosan, úgy a design, mint a technikai lehetőségek terén.

Ha minden igaz, két hét múlva végzünk a felújítás első szakaszával és jöhet a második ütem, a másik lakásrész. A leendő konyha 3 hét múlva érkezik. Már alig várom!

A történetünk tehát még tovább folytatódik, így érkezem majd még a továbbiakkal is.

Ha tetszett a cikkem, és lenne kérdésed, keress bátran! Tervezési szolgáltatásaimról részletesebb infókat itt találsz.

Mindenkinek szép tavaszi napokat kívánok! 

Képek: Unsplash.com

Blog írás
megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!