Miért hasznos egy okos otthon?

A technológiai fejlődés megállíthatatlanul halad előre. Néhány éve még luxusnak számított az
okos funkciók beépítése az otthonunkba. Napjainkra azonban tömegek számára válik egyre
elérhetőbbé az otthonunkat okossá tevő eszközök.
Az automatizált eszközök és beépített okosotthon funkciók növelik a kényelemérzetünket és
környezetvédelmi szempontból is előnyösek tudnak lenni. Az okosotthonná alakítással
jelentősen növelhetjük az ingatlanunk értékét is.
Építkezésnél érdemes ezeket eleve betervezni a házba, ha felújítást tervezünk akkor is jó, ha
előre kikérjük szakember ezzel kapcsolatos tanácsait.

Az okosotthon nyújtotta előnyök

Az okosotthon eszközök Wi-Fi-n keresztül kommunikálnak, így internet segítségével az okos telefonunkkal közvetlenül irányíthatjuk az otthonunkban található okos eszközöket.

Az okos otthonok népszerűsége napjainkban egyre növekszik és lassanként bizonyos funkciók elvárássá válnak az ingatlan vásárlást tervezők vagy a lakást bérelni kívánók körében. Nézzük a felépítését és a lehetőségeket.

Okos hubok (vezérlőközpontok)

Az okos otthonnak szüksége van egy okos agyra. Az okos hub vagy vezérlőközpont biztosítja, hogy több egymástól különböző automatizált okosítás összekapcsolódhasson és egymással összhangban működhessen. A rendszer eszközei egymásra is hatással lehetnek, illetve kiegészíthetik egymás funkcióit. Egyszerű példa erre a mozgásérzékelő és az okosvilágítás kombinációja. Például a lámpa magától felkapcsol, ha éjjel a mosdóba indulunk, vagy ha csöpög a mosógépből a víz, a beépített nedvességérzékelő jelez a főcsapnak, ami lezár, ezzel megelőzve a kellemetlenséget, amit a kifolyó víz okozhatna.

Okostermoszok

A lakásfelújítás remek alkalom arra, hogy az otthonunk hűtés-fűtés kérdését újra gondoljuk. Az okostermoszok szenzorok és algoritmusok használatával szabályozzák a lakás hőmérsékletét az időjárás változásainak követésével a lakás kialakítását és a benne lakók szokásait figyelembe véve. A fűtés és a hűtés optimális szabályozásával hosszú távon jelentős megtakarítást is elérhetünk.

Okos világítás

A világítás meghatározza az otthonunk hangulatát és a milyensége nagyban tudja befolyásolni a komfortérzetünket. Az okos kapcsolók, a falakba és a bútokba épített okosvilágítás kellemesebbé és praktikusabbá tehetik a helyiségeket. Mindezt gazdaságos működéssel, ami a mai energia árak mellett még indokoltabbá teszik a használatukat.

Az okos világítást akár biztonsági célokra is lehet használni. Amikor nem tartózkodunk otthon beállíthatjuk, hogy véletlenszerűen felkapcsolódjon néhány lámpa a lakásban, ezzel keltve azt a látszatot, hogy otthon tartózkodunk. így távol tarthatók a hívatlan betolakodók.

Okos biztonság

Az okos biztonsági felszerelések széles kínálatából egy felújítás során is mazsolázhatunk. Az okos beltéri és kültéri kamerák lehetővé teszik, hogy mindent lássunk és halljunk, mindenről értesüljünk akkor is, amikor nem vagyunk személyesen jelen. Napközben akár a háziállatainkra is ránézhetünk mit csinálnak éppen. A biztonsági rendszer telepről is működik, így műszaki hiba vagy a vezeték szándékos megrongálása esetén is zavartalan marad a működése.

Okos dugalj és okos konnektor

Mit tesz okossá egy fali áramforrást? A vezeték nélküli technológia lehetővé teszi, hogy az okostelefonunkon keresztül utasításokat küldjünk az okos dugaljnak, amire bármilyen nem okos eszközt is csatlakoztathatunk. A telepítése nagyon egyszerű és igen hasznos. Az okos dugalj kötelező tartozéka minden okos otthonnak.

Szórakoztatás

A filmeket szeretjük a lehető legkiválóbb minőségben megnézni otthoni kényelmes körülmények között is? A zenei élmény sem mindegy, hogy dobozhangon vagy tökéletes hangzással szólal meg legyen szó komolyzenéről vagy dübörgő rockról? A teljességhez az okos otthon remek szórakoztató rendszereit is igénybe vehetjük. Ehhez használhatjuk a legmodernebb okosításokat, de ha csak kisebb költségvetés áll a rendelkezésünkre akkor egyszerűbb módon is megoldhatjuk a kényelmes szórakozást. Telepíthetünk testre szabható audió-vizuális rendszert, ami kiváló megoldása az efféle automatizációnak és nem kell rá vagyonokat költeni.

Hangvezérléssel elindíthatjuk a kedvenc válogatásunkat majd jelezhetjük az okos asszisztensünknek, hogy kapcsolja be a hangulatvilágítást és a diszkó fényeket, és már indulhat is a buli.

Álmaink okosotthona karnyújtásnyira van tőlünk és ma már nem igényel óriási befektetést néhány okos funkció beépítése lakásunkba. Felújításkor mindenképpen érdemes végiggondolni hogyan varázsolhatjuk okos(abb)sá az otthonunkat. Legegyszerűbb módja, hogy csak kiválasztjuk hozzá a vezérlőt és csatlakoztatjuk hozzá a kívánt eszközöket és már élvezhetjük is a kényelmét. Ez növeli ingatlanunk értékét is és némi megtakarítást is elérhetünk, valamint környezetvédelmi szempontoknak is eleget tehetünk.

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!