Egyedi bútortervezés: Miért éri meg és hogyan valósítsuk meg?

Az otthonunk berendezése tükrözi egyéniségünket, stílusunkat és hozzásegít minket, hogy a mindennapok gördülékenyen menjenek. Az egyedi bútortervezés lehetőséget kínál arra, hogy olyan bútorokat hozzunk létre, amelyek tökéletesen illeszkednek életvitelünkhöz és esztétikai elképzeléseinkhez. Lakberendezőként imádok egyedi bútorokat tervezni, hiszen tudom, hogy az ügyfeleim életminőségét, és lakásuk belső tereit is nagymértékben megváltoztatja egy-egy ilyen darab. De miért is érdemes egyedi bútorokat csináltatni, milyen lépései vannak ennek a folyamatnak, és kiknek lehet különösen hasznos?

A bútortervezés előnyei

 

Az egyedileg készített bútorok egyik legnagyobb előnye, hogy személyre szabott megoldásokat kínálnak. Az otthonunk adottságaihoz, és meglévő tárgyainkhoz tökéletesen illeszkedő bútorok révén maximálisan kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret és egy adott térben maximális tárolókapacitást tudunk kialakítani. Kis alapterületű lakásokban, szokatlan alaprajzú helyiségekben vagy sok tárolandó tárggyal (és pincével vagy külön tároló helyiséggel nem) rendelkező családok esetében ez különösen előnyös.

Konyhák bútorozásakor egyre megszokottabbá válik az egyedi tervezés az alapvető funkcionalitás és helymegtakarítás miatt. Azonban más helyiségek is profitálnak az egyedi bútorok által. Gardróbok esetében szintén a tárolás és a kényelem játszik szerepet, míg gyerekszobák esetén a praktikusan, hosszan használható és az „gyermekkel együtt növő”, azaz funkcionalitását tekintve változtatható bútorok esetén a dizájn az egész szoba hangulatát meghatározhatja, a közös kreatív folyamat határa pedig a csillagos ég. 

 

Emellett az egyedi bútorok egyedi megjelenést is kölcsönöznek otthonunknak, így bármelyik szoba fókuszpontjává válhatnak. Az ilyen darabok nemcsak praktikusak, hanem esztétikai értéket is képviselnek, hozzájárulva az otthonunk különlegességéhez.

Az egyedi bútorok minősége és tartóssága is kiemelkedő. A kézműves munka és a minőségi anyagok használata hosszú távú befektetést jelent, amely évekig, sőt évtizedekig szolgálhat minket. Az egyedi bútortervezés folyamata több lépésből áll, melyek mindegyike biztosítja, hogy az elkészült darab pontosan megfeleljen az elvárásoknak és igényeknek.

 

De mégis hogyan? 

 

A folyamat első lépése mindig egy konzultáció a lakberendezővel vagy bútortervezővel. Ezen a megbeszélésen átbeszéljük az igényeket, elképzeléseket és a rendelkezésre álló költségvetést. Én személy szerint több körben szoktam egyeztetni a megrendelőimmel arról, hogy pontosan mit is szeretnének majd tárolni a tervezés alatt álló bútorban. Sok esetben akár pontos listát kérek, hogy lássam, ténylegesen mire is tervezem a bútort. Például gardrób esetén milyen ruhákra, hosszúakra, rövidekre, nadrágokra, mekkora cipőkre, laposakra vagy magas sarkúakra, stb. Ezt követően a tervező elkészíti az első vázlatokat és látványterveket, melyek több változatban is elkészülhetnek. A közös munka során finomítjuk a terveket, hogy végül minden részlet tökéletes legyen.

 

Miután a terv véglegesítésre került, kiválasztjuk a megfelelő anyagokat. Ez lehet fa, fém, üveg, tükör vagy bármilyen más anyag, amely megfelel az esztétikai és funkcionális elvárásoknak. A jóváhagyott terv és anyagok alapján megkezdődik a bútor gyártása. Ez a fázis általában több hetet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire bonyolult a darab. Az elkészült bútorokat a helyszínre szállítják és szakszerűen beépítik, biztosítva, hogy a bútorok tökéletesen illeszkedjenek az előre meghatározott helyükre.

Kiknek ajánlom? 

Az egyedi bútortervezés különösen hasznos lehet azok számára, akik különleges és egyedi megjelenésű otthonra vágynak, ahol minden darab a személyiségüket tükrözi. Emellett a kis lakások tulajdonosai számára is ideális megoldás lehet, mivel lehetőséget nyújt arra, hogy a rendelkezésre álló teret maximálisan kihasználják, így a kis alapterületű lakásokban is otthonos és praktikus környezetet teremthetnek. Azoknak a családoknak is ajánlott, akiknek speciális igényeik vannak, például mozgássérült családtag, gyermekek vagy idős emberek. 

Mint korábban említettem, az egyedi bútorok kényelmet és biztonságot nyújtanak, és a kisgyerekes családok számára is előnyösek, hiszen az ilyen darabok együtt nőhetnek a gyermekkel. Például egy átalakítható kiságy később nagyobb ággyá vagy akár íróasztallá, esetleg tárolóegységgé alakítható, így a bútor hosszú éveken át szolgálhatja a családot. Így gondoskodhatunk róla, hogy a gyerekszoba mindig a gyermek aktuális igényeihez és fejlődési szakaszához igazodjon, miközben stílusos és harmonikus marad.

Az egyedi bútortervezés tehát nem luxus, hanem praktikus és hosszú távú megoldás is jelent otthonunk berendezésében. Az egyedi bútorok nemcsak esztétikai értéket képviselnek, hanem személyes történeteket is mesélnek, és évek múltán is örömöt okoznak. Ha különleges és egyedi otthonra vágyunk, érdemes megfontolni az egyedi bútortervezés lehetőségét és belevágni ebbe a csodálatos, közös kreatív folyamatba!

megosztás

Inspiráló munkahelyek: Az irodatervezés művészete

 Egy iroda megtervezése és kialakítása különbözik egy otthon berendezésétől, de mindkét esetben alapvető fontosságú a funkció és esztétika közötti egyensúly megtalálása. Az iroda tervezésénél különös

Otthonos, de nem otthon: kávézók és bárok tervezése

Nemrég volt alkalmam részt venni egy remek képzésen, ahol a kávézók és bárok belsőépítészeti tervezése nyújtotta különleges kihívásokkal és izgalmas lehetőségekkel foglalkoztunk. Ezen terek kialakítása jópár olyan szempontot és megfontolást igényel, amelyek eltérnek az otthonok tervezésétől. Ebben a cikkben bemutatom, miben más egy vendéglátóhely tervezése, és miért szuper ilyen projekteken dolgozni.

Esztétikus hűtés a kánikula idején

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan integrálhatjuk esztétikusan a hűtést otthonunkban, mire figyeljünk a klímaberendezés kiválasztásánál, és azt is, hogy milyen szellőztetési praktikákat érdemes alkalmaznunk.

Magazinképek a színfalak mögött: a homestaging titka

Mi az? Feldobom, szolgáltatás ára, leesik, háromszoros bevétel? A válasz: homestaging. Ebben a cikkben bemutatom az esztétika, marketing és a befektetés szentháromságát, és azt, milyen lépésekkel tudjuk ezt megvalósítani együtt.

Szezonális dekor és fenntartható lakberendezés

Az ünnepek közeledtével és az évszakok változásával mindig izgalmas időszak köszönt ránk, amikor szeretnénk otthonunkat hangulatossá és az újdonság varázsával megtölteni. Miért ne hoznánk egy

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!