Konyhai elrendezés szabályai

Az ideális konyha elrendezés

Konyha elrendezés okosan!

Ha egy lakberendezési blogcikkben a következő betűket látod felsorolva: L, U, G, akkor mire gondolsz? És ezeket a szavakat: soros, kétsoros, köríves, szigetes?

Igen! Ezek a jelzések és rövidítések a konyhai elrendezésének lehetőségeit „jelölik”.

Most egy korábbi Facebook bejegyzésemhez kapcsolódóan szeretném bemutatni Nektek az egyes konyhai elrendezéseket.

Konyhai elrendezés típusok

A megfelelő elrendezés kiválasztásánál fontos figyelembe venni a helyiség méretét, formáját, ugyanakkor az életvitelünket, szokásinkat is szem előtt kell tartani.

A konyhai munka-háromszöget az 1950-es években fejlesztették ki az egyesült államokbeli Cornell Egyetemen. Lényege a főbb konyhai munkaterületek – az élelmiszer-tárolás, a mosogatás-előkészítés és a sütés-főzés – háromszög alakban való elrendezése.

A munkaháromszög alkalmazásával optimalizálhatjuk az egyes munkaterületek közötti távolságot, így időt és fáradságot takarítunk meg miközben a konyhában ténykedünk. Ideális esetben a háromszög szárai közel azonos méretűek, hosszúságuk 1,5-3 méter között alakul.

Konyhai elrendezés szabályai

Ha ezt a háromszöget sikerül a konyhabútorunkba megfelelően kialakítani, az nagyban hozzájárul a mindennapi konyhai tevékenységeink megkönnyítéséhez és gördülékennyé tételéhez.

Praktikus konyha elrendezés alap szabályai

Először nézzük a „nagykönyv szerinti” technológiai sorrendet:

  1. Tárolás
  2. Előkészítés I.
  3. Tisztítás
  4. Előkészítés II.
  5. Főzés
  6. Tálalás
  7. Mosogatás

Praktikus konyhabútor elrendezés

Most pedig nézzük meg a leggyakoribb konyhai elrendezéseket:

Egysoros konyhabútor

Az egysoros elrendezést olyan helyeken használjuk, ahol csak egyetlen szabad falfelület áll rendelkezésre a konyha kialakítására. Ekkor a konyhabútor egy egységes zárt sort képez, melyben nincsenek sarokfordulások. Olyan helyeken is alkalmazzuk, ahol a tér keskeny, szélessége nem éri el a 220 cm-t. Ez a konyhatípus ergonómiailag a legkedvezőtlenebb, mivel a munkaháromszög egy egyenessé változik.

Egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hűtőt, mosogatótálcát, mosogatógépet, sütőt és főzőlapot is elhelyeznek, és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3 méter, de nem javaslom az 5 méternél hosszabb konyhabútort, mert akkor már túl nagy távolságokat kell megtenni az egyes munkafolyamatok elvégzésekor.

Párhuzamos, kétsoros konyha:

A kétsoros elrendezés biztosítja a leghatékonyabb térkihasználást, mivel a munka-háromszöget alkalmazva a munkavégzés közben megtett utak hossza jelentősen lerövidül, ezáltal a konyha kényelmesen használható. Ebben az esetben két, egymással szemben elhelyezkedő konyhabútor sor kerül beépítésre, melyeket nem köt össze egy elem sem. Olyan helyiségekbe tervezünk ilyen konyhákat, ahol megvan a minimális szélessége a terünknek, ez 240-250 cm. Abban az esetben, ha ezt az elrendezést választottuk, figyeljünk  arra, hogy ne tegyük zsúfolásig tele a teret bútorral, hogy ne hasson nyomasztóan a konyhabútorunk. Érdemes a bútorban szabad polcos, illetve üveges felületeket is tenni.

„L” alakú konyha:

Az L alakú elrendezés a nagy, tágas konyhákban jelent látványos megoldást, ugyanakkor tapasztalat alapján azt kell, hogy mondjam, hogy okosan kialakítva kis terekben is sikerrel alkalmazható. Az elrendezés a munkaháromszög szempontjából ideális megoldás, mivel „a minden kéznél van” elv jól működik. A konyhabútor két egymást követő falszakaszon helyezkedik el, egy ‘L’ alakot lerajzolva.

„ G” alakú konyha:

Ez a konyhatípus már a bonyolultabb elrendezések közé tartozik. Itt a konyhabútornak már négy oldala lesz. Olyan helyekre tervezzük, ahol megfelelő nagyságú az alapterületünk, ahol nem érezzük fojtogatónak ezt a mennyiségű bútort. Figyeljünk arra, hogy a 3 fő egység (a tárolás-hűtő; mosogató; tűzhely) egy háromszöget zárjon be, úgy hogy ebbe a háromszögbe semmilyen akadály ne essen bele. A funkció szempontjából, ha ez a fenti elv érvényesül, már kényelmesen, és praktikusan tudjuk használni konyhabútorunkat.

Konyhai elrendezés ötletek és tanácsok

 „U” alakú konyha:

A párhuzamos konyhatípus továbbfejlesztése. Az U alakú konyha a bútorelemeket és a berendezési tárgyakat a helyiség három fala mentén sorakoztatja fel. A két szemközti falon elhelyezett konyhabútort, a köztük lévő falszakaszhoz U alakú konyhabútor köti össze. Helyigénye megfelel a párhuzamos konyha típusnál leírtakkal. Ennél az elrendezésnél is fokozottan figyeljünk oda a zsúfoltság kérdésére.

Szigetes konyha:

Egysoros, ‘L’ vagy esetleg ’U’ alakú konyhasorhoz egy a térbe beállított szabadon álló egység. Ennek az egységnek a funkciója lehet a főzés, mosás, vagy egyszerűen egy szabad munkafelület. Ez esetben is mindenképpen figyelembe kell vennünk a konyhai munka során felmerülő forgások számát, ahogy a párhuzamos konyhatípusnál is. Célszerű úgy kialakítani a szigetrészt, hogy megkíméljük magunkat a sorozatos forgásoktól, ezzel is az egyszerűbb munkavégzést helyezzük előtérbe.

Körkörös konyha:

Ez gyakorlatilag a két soros megoldás egy kissé megbolondított változata. Bár nagyon divatos, különleges kialakítás, bútorozás, tárolás és munkagépek szempontjából macerás elrendezés, amely ugyanakkor elég nagy térben mutat jól. 

Nem tudod, hogy melyik elrendezés lenne a legpraktikusabb otthonodba, felújítanád a konyhádat és jól jönne egy kis segítség?

Keress elérhetőségeim bármelyikén vagy nyugodtankérdezz itt kommentben!

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!