beltéri hangulatvilágítás, lámpa trendek a konyhában

Beltéri hangulatvilágítás – Tippek és lámpa trendek!

Hangulatvilágítás és otthonunk fényei

Borongós téli esték, meghitt fények…

Szépen lassan beköszöntött a téli időszámítás és ezzel együtt hosszabbakká válnak az esték. Mivel télen már délután 4 óra körül besötétedik, az ébren töltött időszak jelentős részét mesterséges világítás fényénél töltjük. Fontos tehát hogy otthonunk megvilágítása ne csak szükségszerűség legyen, hanem egy tudatosan megtervezett, átgondolt „kompozíció”.

Beltéri hangulatvilágítás és világítástervezés

Sokan átsiklanak a világítás megtervezése felett, pedig nemcsak a lakás stílusát, de annak hangulatát, sőt a benne élők közérzetét is jelentősen meghatározza.

A világítás akkor jó, ha a fényt helyiségenként külön, a szoba által betöltött funkcióknak megfelelően csoportosított világítótestekkel biztosítjuk. Jól tudjuk, hogy ma már az izzó típusa mellett például annak színhőmérsékletét is kiválaszthatjuk, nem beszélve a lámpák számos egyéb funkciójáról.

A világítótest nemcsak funkcionális, hanem dekoratív szerepet is betölt környezetében. Hogy melyiket helyezzük előtérbe, rajtunk múlik. A lényeg az összhang. Próbáljunk egységet teremteni a berendezési tárgyak, dísztárgyak és különféle funkciójú lámpák között, hogy kellemes környezetben élhessünk.

Lakásunk berendezése bármilyen stílusú, ma már találunk hozzáillő lámpákat, sőt teljes lámpacsaládokat is.

Világítástervezés és lakberendezés

Hangulatvilágítás és lámpák kiválasztása

De mégis melyik helyiségbe, milyen tevékenységhez milyen világítást válasszunk?

Összefoglalom itt a legfőbb szempontokat, amelyek segítenek Neked, hogy a stílus és a praktikum egyszerre tudjon érvényesülni otthonod megvilágításában.

A világítás megtervezésekor az első lépés annak felmérése, megfigyelése, hogy a természetes fény mikor, hol, mennyi ideig éri az adott helyiséget. Ez függ a lakás fekvésétől, a napszaktól, és az évszaktól egyaránt. Vegyük figyelembe azt is, hogy melyik napszakban tartózkodunk legtöbbet a lakásban, illetve mikor milyen időtöltéseink vannak az egyes helyiségekben.

Három fő szabályt érdemes követni: 

 1. Általános világítás

  kialakításakor arra ügyeljünk, hogy a világítótest olyan helyre kerüljön, ahonnan a  helyiség fő részeit egyenletesen éri a fény.
 2. Helyi világítás

  figyeljünk rá, hogy mi a megvilágítandó terület és milyen erősségű fényre van szükségünk. Szinte minden helyiségben van olyan tevékenység, amelyhez ahol a központi világítás kevés és szükség van helyi világításra. Jellemzően ilyen a konyha, a dolgozószoba, a fürdő, de például könyvolvasáshoz kell a helyi megvilágítás a gyerekszobában, a hálószobában vagy a nappaliban is. 
 1. Hangulatvilágítás

  célszerű és harmonikus, ha többféle lágy fényt alkalmazunk. Ezen a téren van a legtöbb lehetőségünk az egyediségre. A legegyszerűbbek a fényerősség szabályozós lámpák. Aztán jöhetnek az állólámpák, falikarok, rejtett világítások, szép formájú, érdekes asztali lámpák, ahogy a fantáziánk engedi.
LED világítás és hangulatvilágítás tervezés

Színes LED hangulatvilágítás

Zárásként engedd meg, hogy a hangulatvilágítás kapcsán egy kis betekintést engedjek a mostanság igen népszerű színes világítások világába.

A LED szalagok, fénycsíkok rendkívül népszerűek, a hangulatvilágítások kialakításának egyik fontos eszköze lett ez a technológia beltérben és kültéren egyaránt. Rengeteg lehetőséget nyújtanak a lakás, ház minden helyiségében, legyen szó esztétikai vagy funkcionális szempontokról (sőt a színes fényekkel akár színterápiát is gyakorolhatunk(!)).
Az RGB LED chipekkel felszerelt fénysorokkal szabadon választhatunk, hogy lakásunk dekorációs világítása milyen színben tündököljön. Kényelmünk érdekében válasszuk a távirányítós kivitelt!

Tekints tehát ezután a lámpákra és fényforrásokra, mint lakberendezési „tárgyra”.

Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik helyiségedbe milyen formavilágú lámpatest illik, hogy adott tevékenységekhez milyen világítás a legpraktikusabb, vagy hová a legideálisabb elhelyezni a fényforrást az egyes helyiségeken belül keress bizalommal és hozzunk fényt együtt az otthonodba!

megosztás

Szezonális dekor és fenntartható lakberendezés

Az ünnepek közeledtével és az évszakok változásával mindig izgalmas időszak köszönt ránk, amikor szeretnénk otthonunkat hangulatossá és az újdonság varázsával megtölteni. Miért ne hoznánk egy

szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

 • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
 • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
 • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!