Babaszoba banner

Babaszoba – Lakberendezési és dekorációs ötletek

Jön a baba? Nem szeretnétek az utolsó pillanatra hagyni a kicsi szobájának berendezését?

Minden szülő izgatottan várja gyermeke megszületését. A nagy boldogságban sokszor azonban ott a dilemma és a feladat, hogy milyen is legyen a babaszoba, hogy alakítsuk azt ki. A babaszoba megtervezése és kialakítása nagy lakberendezési odafigyelést igényel.

A tervezéskor figyelembe kell venni néhány igazán fontos szempontot. A kicsi személyiség fejlődésére nagy hatással lesz az a vizuális élmény és környezet, ami őt körül veszi az első időkben. Az ő kis birodalma kényelmes, élhető és hozzáférhető kell, hogy legyen. A szoba színei, a falakon elhelyezett dekorációk, a textíliák mintázata és a bútorok anyaga hat a mindennapi közérzetére és későbbi esztétikai érzékére is.

Ügyelni kell a kontrasztokra, a színekre és anyagokra. Mindezeket összhangban kell tartani, hisz a babának egy megnyugtató, otthonos, kényelmes környezetre van szüksége. A természetes színek, anyagok segítenek megteremteni számunkra ezt az összhangot, ezt mindjárt részletesen be is mutatom.
A kényelemre az édesanyának is nagy szüksége lesz, hogy a várandósság, majd a szülés fáradalmait ki tudja pihenni, és át tudja magát adni a szoptatás és altatás intim pillanatainak.

A babaszoba bútorok

A bútorok kiválasztásánál érdemes a praktikum mellett a természetességet, a biztonságot és az esztétikát is figyelembe venni. Javaslom, hogy annak ellenére, hogy mindent szeretnénk megadni gyermekünknek, törekedjünk rá, hogy a „kevesebb több elv” mentén válasszuk a szebbnél szebb berendezési tárgyak között és ne engedjünk a csábításnak, hogy mindent is szeretnénk betenni a pici szobájába. A legszükségesebb bútorok:  a baba fekhelye, a pelenkázóasztal, egy fotel, néhány polc és egy nagyobb szekrény a ruháknak és játékoknak.

A polcokon a játékok levegősen helyezkedjenek el, a rendre és az egyszerűségre érdemes törekedni a kicsi születésétől kezdve. A bútorok színe legyen megnyugtató, kerüljük a harsány színeket.

Talán sokan ismerik Maria Montessori elveit, az ún. Montessori-módszert. Maria szerint a natúr fa (vagy esetleg még a fehér) szín által a picúr szobájába behozzuk a természetet, és ez segít számára hamarabb felfedezni bútoron elhelyezett tárgyakat, formákat, játékokat.


Vegyük sorra a legfontosabb bútordarabokat.

1. Fekhely – lehetőségek:

     – Szintén a Montessori módszer keretében javasolja Maria az ún „floor bed”-et, azaz egy matracot a földön. Ez segít a picinek, hogy szabadon ki-be mászhasson belőle és felfedezhesse a környezetét. Manapság nagyon divatos a házikó formájú ágykeret a földre (földön helyezett ágyrácsra) tett matrachoz.

     – Bölcső, amit a csöppségek nagyon kedvelnek, ám ezt annak mérete és a baba mozgásfejlődése miatt, csak 4-6 hónapos korig tudjuk használni.
     – Rácsos ágy, ami a kicsi 2-3 éves koráig használható.

A fekhely helyének kiválasztásánál ügyeljetek, hogy ne hideg, külső fal mellé helyezzétek, inkább egy szomszédos szoba belső falához. Ha ez nem megoldható, akkor egy modern 3D-s, vagy egy egyedileg varratott vagy akár egy természetes anyagból készült falvédő segít a hideg visszatartásában.

Fontos még figyelembe venni, hogy az alvó kicsit ne zavarja meg az utcáról beszűrődő világítás és az utcai zajok se.

A későbbi ágytípusokat következő, a gyerekszobáról készülő blog-cikkemben fogom bemutatni.

2. Pelenkázó asztal vagy komód
    – A kicsi szobatisztaságáig (ami úgy 2-3 év), jól jön egy biztonságos és praktikus hely a pelenkázásra. Érdemes annak magasságát az édesanya magasságához – vagy a babát legtöbbet pelenkázó személy magasságához kiválasztani.

3. Szoptatós fotel vagy hintaszék
   – A bútorüzletekben számtalan típus közül lehet választani, érdemes ezeket mind kipróbálni és az édesanya számára legmegfelelőbbet választani.

  1. Öltözködős szekrény:
    – Fontos, hogy elég nagy legyen. A picik hamar nőnek és igen hamar sok-sok ruhájuk tud lenni. Főként igaz ez, ha nem csak egy gyerek van a családban, így a kinőtt ruhákat félre kell tenni 1-2-3 évre.

Maria Montessori szerint érdemes már egészen pici kortól elérhetővé tenni a baba számára saját ruháit. Így meg tudja ismerni a ruhadarabokat, érezheti azok anyagát, később már tud választani, így hamarabb megtanulhat önállóan öltözködni.

  1. Játékpolc és könyvespolc

  – Javaslom, hogy a babaszobában a polcokat a kicsi szemmagasságában helyezzétek el. Tegyétek elérhetővé számára a rajtuk elhelyezett tárgyakat. Ha mesekönyvek borítója kifele néz, az 1-2 éves babóca már tud választani és azok visszahelyezése is könnyebb a számára. A legszükségesebb játékokat érdemes levegősen kitenni, törekedjük az egyszerűségre.

Érdemes olyan bútorokat választani, melyek szélei és sarkai lekerekítettek. Ha ilyet nem találnátok, javaslom,hogy vegyétek igénybe asztalos segítségét. A babaszobában a bútorokat érdemes már az elején megfelelően rögzíteni, így ha a kicsi járni kezd és mindenhova felszeretne kapaszkodni is stabilan állnak a bútoraink (a rögzítést érdemes a többi szobában is megtenni).

Babaszoba dekoráció

A szoba faldekorációját úgy érdemes kiválasztani, hogy az a gyerkőc legalább 5-6 éves koráig megállják a helyüket. A szoba falfestésénél javaslom, hogy antiallergén, környezetbarát fajtát válasszatok. A színek legyenek vidámak, de ne túl harsányak.

Montessori szerint ha falak színei fehérek vagy naturálisabb árnyalatúak a kicsi figyelmét nem vonják úgy el játéka és a világ felfedezése közben. Maria javasolja, hogy falon egyszerűbb mintákat helyezzünk el, így ezek segítik a picik idegrendszeri fejlődését.
Ha nem szeretnétek állandó, sok évre szóló faldekort, akkor a falmatrica egy költséghatékony és könnyebben cserélhető megoldás.

A textilek esetében -értem ezalatt a függönyöket, a szőnyegeket és az ágyneműt, – szintén az egyszerűségre és a harmóniára kell törekedni. Amennyiben a Montessori módszert vesszük alapul a berendezéshez, akkor figyeljünk az anyagok természetességére: így azok lehetnek gyapjúból, nemezből vagy éppen lenvászonból. Összesen 2-3 szín és az egyszerűbb mintázatok használatára törekedjünk.  A túl sok vizuális inger is ronthatja a kicsi nyugalmát és a koncentrációját.

Tükör: Maria szerint érdemes elhelyezni egy tükröt a kicsi szemmagasságában a falra, ezzel segítve önmaga megismerését, a szemmel követés illetve a testtudat fejlődését.

Babaszoba világítás

A legideálisabb, ha a babaszobába sok természetes fény érkezik. Ha ez nem megoldható, vagy csak részben adott, akkor a szoba tájolásától függetlenül két fajta világítást érdemes kialakítani. Egyik egy erősebb világítás az ébrenléti időszakra, játékhoz, meseolvasáshoz. A másik egy gyengébb, finomabb világítás szoptatás idejére, esti elcsendesüléshez. Ha szükséges ki lehet alakítani éjszakai világítás is a pici alvásához, de ezt akár egy kis plüssös játékfénnyel, csillagos égbolt fénnyel is meg lehet oldani.

Időtálló babaszoba kialakítás

Általánosságban fontos, hogy ha belépünk a szobába, azt érezzük, hogy nyugodt, békés és természetes atmoszférája van. A csecsemőből pillanatok alatt tipegő lesz, aki nap, mint nap vágyik felfedezni a környezetét és önmaga képességeit. Engedjük hát ezt neki, és teremtsünk hozzá megfelelő és biztonságos környezetet számára!

A szoba megtervezésekor azt is számításban kell venni, hogy a babaszobából egyszer csak gyerekszoba lesz. Ez magával vonja azt is, hogy a bútorok akár alakíthatóak is legyenek. A gyerekszobáról bővebben egy következő cikkemben olvashattok majd.😊

Végül pedig egy jó tanács:

Álljatok neki időben a babaszoba kialakításnak, hogy mindenre legyen kellő időtök és a kialakítás ne kényszerű kapkodás legyen, hanem boldog fészekrakás! <3

Mindenki számára az a legjobb, ha az utolsó heteket, pihenéssel és békés várakozással, ráhangolódással tudjátok tölteni.

Ha elakadtok és nem tudjátok merre induljatok a szoba kialakítása, a bútortervezés vagy a stílus kiválasztásánál, írjatok bármelyik elérhetőségemen, állok rendelkezésetekre!

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!