Lakberendezés Biatorbágy

Home staging célja és jelentősége

Home staging és a gyorsabb ingatlaneladás

 

Ha Magyarországon 10 éve megkérdeztük volna egy ingatlaneladótól vagy lakberendezőtől, hogy tudja-e mi az a home staging, valószínűleg furcsán nézett volna ránk. Azonban 2015 után hazánkban is bekúszott szépen lassan a köztudatba ez a fogalom és azóta itthon is egyre nagyobb szerepet kap az ingatlaneladások során.

Mostani cikkemben szeretném Neked bemutatni,  mi fán terem a home staging, miért is olyan nagyszerű ez!

Honnan ered a home staging fogalma?

 

Mint megannyi dolog a home staging is az Egyesült Államokban kelt életre. A fogalom Barb Schwartz-tól származik. Már az 1970-es években feltalálta a home stage koncepciót és ipart, ekkor lépett be ügynökként az ingatlaneladás világába.
A home staging koncepció felismerésében nagy szerepe volt színházi hátterének, tervezői tudásának. Egy színházi előadás során a díszlettervező segít a közönségnek díszletével közelebb kerülni a színdarabhoz és azt érzi a néző, hogy Ő is a része a történetnek. Egy üres színpadot látva nehezebb elképzelni, hogy éppen egy hotelszobában vagy kastélyban játszódik a történet.
Ennek mentén gyorsan megszületett benne a felfedezés, hogy egy ingatlant sokkal gyorsabban és könnyebben el lehet adni, ha az elő van készítve és be van rendezve, akár egy „otthoni színpad”.
Küldetésének célja az volt, hogy egy megteremtett és megtervezett otthon hangulatán keresztül, segítse a vásárlót magáénak érezni a környezetet és elképzelni benne a jövőt.

Saját munka:
Fotó: Ferenczi Beáta

A home staging célja

 

A home staging magyar fordítása az ingatlan előkészítése és felkészítése eladásra. A szolgáltatás több esetben is hozzáadott értéket képvisel:

  • Amikor a tulajdonos saját otthonát eladásra szánja.
  • Amikor az ingatlan tulajdonosa lakását vagy házát bérbe kívánja adni.
  • Amikor a befektetési célra vett ingatlant a befektető értékesíteni akarja.

Mind a három esetben a home staging a leggyorsabb és legtökéletesebb eszköz arra, hogy az ingatlant el lehessen adni vagy bérbe lehessen adni az adott pillanatban elérhető, adott ingatlantípusra vonatkozó legmagasabb áron.

Lényege nem más, mint, hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az ingatlanunkból.

Home staging folyamata és eszközei

 

Lássuk miből is áll a home staging:

  1. Alapok: Hibák kijavítása:
    Az ingatlanban található alapvető hibák, mit a kiégett égők cseréje vagy a nyikorgó ajtók beolajozása. Ha az ajtók és ablakok nem nyílnak és záródnak rendesen, akkor azok megjavíttatása. Egy csöpögő fürdőszobai csap szintén feladat. Ha régi típusú radiátor van és az alja már rozsdásodik, szintén érdemes a felújítás. És még sorolhatnánk az apróbb hibákat…
    Soknak tűnhet, de ezek az apróbb javítások máris azt az eredményt hozzák, hogy máris jobb a helyezésünk az eladásra váró ingatlanok listáján.
    A legfontosabb, hogy az ingatlanban minden rendeltetésszerűen működjön. Megéri a befektetés!
  2. Tisztasági festés:
    A hibák kijavítása után a következő lépés az ingatlan kifestése. A festés támogatja az ingatlanunk tisztaságát és rendezettségét és tovább növeli a pénzbeli értékét.
    A világosra (fehérre vagy bézsre) festett falak növelik az ingatlan látszólagos méretét, tágasabbá teszik a legkisebb tereket is. Azt az érzetet keltik, hogy márcsak a bútorok hiányoznak, így a vevők azt érzik, hogy csak a költözés van hátra.
  3. Lakberendezés:
    Az ingatlan (adott esetben ideiglenes) berendezése előtt érdemes a személyes tárgyainkat, családi fotóinkat vagy festményeket eltenni. Csak a legszükségesebb bútordarabokat és lakberendezési tárgyakat hagyjuk a lakásban, vagy tegyünk bele (amennyiben azt már kiürítettük). Ha a vevő egy semleges (személyhez nem köthető) környezetet lát, könnyebben el tudja magát és életét képzelni benne. A színek és formák finomhangolásával segíthetünk potenciális vevőinknek a döntés meghozatalában.
    A lakás vagy ház egész területén a rendezettségre és funkcionalitásra érdemes törekedni. Egy zsúfolt és rendetlen ingatlan hátránnyal fog indulni a versenyben. A verseny pedig nagy!
  4. A funkció:
    Minden helyiségnek legyen tiszta és értelmezhető funkciója. Otthonunkban az idő múlásával sokszor keverjük az adott helyiség funkcióját más helyiségekével (pl. hálószobába helyezett iroda.)
    Az eladásra vagy bérlésre kínált ingatlanban ezeknek a funkcióknak egyértelműnek kell lennie a vásárló számára, illetve javaslom, hogy minél kevesebb funkciót jelenítsünk meg az eladandó ingatlanban, ellenkező esetben megzavarhatja potenciális vásárlónkat és zsúfolt érzést kelthet.

Saját munka
Fotó: Ferenczi Beáta

Képek forrása: Pinterest

Összefoglalva: a hatékony, gyors és minél magasabb áron történő lakás- vagy házeladás érdekében, elengedhetetlen az ingatlan felkészítése az eladásra. Ebben segít a home staging.

A home stagingnek sok szintje van, az egyszerűtől, a nagyobb volumenű felújításig, rendbetételig. Az alapokat minden esetben meg kell csinálni, de azon felül mindenki maga dönthet az anyagi és az energiaráfordítás mértékéről. Ezektől függetlenül az eredmény garantált.

Amennyiben Te is lakáseladás vagy bérbeadás előtt állsz, keress bátran! Leveszem a válladról a felújítás terheit, a segítségedre leszek mindenben, amiben szükségét érzed és mielőbb eladhatod ingatlanodat!  Keress bizalommal!

Home staging árakról ITT tájékozódhatsz bővebben!

Legutóbbi home-staging munkámat itt nézheted meg.

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!