Télikert mint lakberendezési elem

Télikert minden évszakban

Egy télikert bármilyen családi ház kiváló kiegészítője lehet, főként a sokoldalú felhasználása miatt. A régebbi télikertek feladata kizárólag az időjárásra érzékeny növények védelmére és tárolására szolgált, ezt a luxust pedig csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. A mai modern télikertek ezzel szemben számos funkció ellátására alkalmasak, akár külön épületként, akár otthonunk kibővítéseként. Elkészítésük a megszokott fa mellett műanyagból, valamint alumíniumból is lehetséges.

Képek forrása: Pinterest

Télikert típusok:

A télikerteknek több típusa létezik, így kialakítása során több lehetőségünk van megtalálni a számunkra, valamint az ingatlanunk számára legmegfelelőbbet. A modern télikertek a legnagyobb számban közvetlenül az épület mellé kerülnek elhelyezésre, sok esetben egy ajtó vezet a nappaliból a télikertbe. Ezek általában egy meglévő terasz átalakításával, beépítésével készülnek, így méretben is ahhoz igazodnak. Amennyiben a meglévő terasz fekvése vagy mérete nem ideális, abban az esetben külön alap építésével nagyobb méretű télikert is építhető a ház ideális pontján. A télikertek egyik falát ezekben az esetekben az épület biztosítja, vagy akár nappalival közös légterű télikert is kialakítható.

Léteznek különálló télikertek is, melyek önálló épületként látják el feladatukat. Ezeknél az épületeknél mind a négy oldalt a télikert anyaga alkotja, mivel nincs hozzáépítve egy másik épülethez. A különálló télikertek egyik előnye, hogy szinte bármilyen méretű, formájú vagy tájolású szerkezetet építhetünk, nem kell igazodni a lakóépülethez. Kiváló választás lehet például az udvaron elhelyezett jacuzzink vagy medencék köré építve, melyek használatára így kevésbé lenne hatással az időjárás.

Képek forrása: Pinterest

Télikert üvegezése:

A télikertek egyedi hangulatát a nagyméretű üvegtáblák adják, amelyek egyszerre engedik látni a környezetet, és védik a bent tartózkodókat. A télikertek esetében a hőszigetelés kiemelt fontosságú, ezért általában a rossz időjárás ellenére is kellemes idő van odabent. A hatékony hőszigetelésnek köszönhetően egy télikertben akár fűtést is kialakíthatunk, amely így gazdaságosan használható.

Egy időjárástól védett, megfelelő hőszigetelésű és fűtött helység, amelyet nagyméretű üvegtáblák határolnak, kiváló helyet biztosít szinte bármilyen tevékenységhez. A télikertek üvegezéséhez fontos tehát, hogy hőszigetelt üvegtáblákat használjunk. A kétrétegű, gázzal töltött üvegezés hatékony hő és hangszigetelést biztosít egy amúgy fa szerkezetű télikert számára.

A hőszigetelt üvegezés feladata, hogy lecsökkentse a helyiségben az üvegfelületeken elveszített hő mennyiségét, viszont a napsugarak jelentős részét átengedje. Ez a hideg évszakokban nagyon előnyös, nyáron viszont válaszlépésekre van szükség annak érdekében, hogy ne legyünk rosszul a hőségben. Az üvegházhatás miatt az üvegen átjutó fény felmelegíti a helyet, így a megfelelő árnyékoló eszközök használata mellett nagyon gyakran kell szellőztetni a télikertünket.

Képek forrása: Pinterest

A nyílászárók kialakítása:

A télikertek esetében a lakóépülethez hasonlóan szükség van megfelelően elhelyezett nyílászárókra a hatékony működéshez. A jó szellőztethetőséghez legalább két nyílászáró szükséges, amelyekből az egyik lehet a télikert bejárati ajtaja. A télikert építése során lehetőségünk van akár az összes üvegfelület nyitható kialakítására is, amennyiben igény van rá, ám általában két-három nyitható ablak vagy ajtó elengedő szellőzést biztosít a helyiség számára.

A szellőztetés fontossága:

A friss levegő fontos szerepet játszik életünkben, akárhol is tartózkodunk éppen. A télikert a pihenés és a nyugalom szigetét tölti be otthonunkban, ezt a feladatot nehéz lenne úgy ellátni, ha odabent dohos, állott levegő lenne. Ilyen környezetben nem csak rosszul éreznénk magunkat rövid időn belül, de nem is egészséges a bent tartózkodás.

A modern télikertek, készüljenek azok fából, műanyagból, vagy akár fémből, amint írtam, jó hőszigetelő képességgel kerülnek megépítésre. Az építés során az összes alapanyag, a nyílászárók, a külső szerkezeti elemek, illetve a tető is jól szigetelő anyagokból készül, annak érdekében, hogy akár télen is használható legyen a helység.

A régebbi nyílászárók nem zártak tökéletesen, az apró hézagokon keresztül a levegő gond nélkül áramlott ki és be, kellemetlen huzatot okozva, ám emellett folyamatos szellőzést is biztosított az adott helyiség számára. Ennek köszönhetően ezekben az épületekben ritkábban is elegendő volt szellőztetni. Amikor a régi nyílászárókat jól szigetelő és záródó ablakokra és ajtókra cserélték, gyakran elkezdtek penészedni a falak, valamint a levegő is hamar elhasználódott. A télikertek esetében ugyanez a helyzet áll fent, így a modern nyílászárókkal felszerelt helységekhez hasonlóan itt is szükséges a rendszeres és kiadós szellőztetés.

A télikert hangszigetelő képessége:

A télikert hangszigetelő képessége a szerkezeti kialakításának köszönhető. A jó hangszigetelés a zárt télikertek esetében távol tartja, valamint nagymértékben lecsökkenti a kívülről érkező zavaró hangokat. A műanyag, fa, valamint alumínium télikertek alapanyaga más és más módon szigeteli a helyiséget, ám a hatékony eredményhez mindenképpen többrétegű hőszigetelt üvegezésre is szükség van.

A télikert fűtése:

A télikert kellemes klímáját a sokszor emlegetett üvegházhatásnak köszönhetjük. Ebben az esetben a rövidhullámú napsugárzás akadálytalanul átjut az üvegen az üvegház belsejébe. Ezt a belső felületek és tárgyak magukba szívják, és jelentős részben hosszúhullámú hősugárzás formájában ismét leadják. Ezt a sugárzást azonban az üveg visszatartja, így a belső tér felmelegszik. Amennyiben télen is a lakótér részeként szeretnénk használni, akkor nagyjából 18 °C-ot kell tartanunk benne. Ez egy beépített teraszon – melyet akár több oldalról fűt a ház – külön fűtés nélkül is tartható.

A télikertet határoló üvegek kiválasztásakor az anyag számos fizikai tulajdonságát kell mérlegelnünk. Az optimális hőátbocsátáshoz nem megfelelő a víztiszta üveg, ehelyett különböző fémbevonatos anyagokat szoktak használni. E fémbevonatoknak köszönhetően ezek az anyagok jobban tartják a meleget, kisebb a hőkisugárzásuk. Vannak kékes-zöldes bevonatú üvegek, bár a gyártók törekvése, hogy ez a tónus minél halványabb legyen, az áteresztett fény színe a természeteshez közelítsen. Amikor az üvegezés dőlésszöge 45°-nál kisebb, akkor az üveget edzett formában kell alkalmazni, hogy kibírja a terheléseket, például télen a hó nyomását.

A télikertek általában fűtés nélkül is készülhetnek, de kiegészítő fűtéssel is felszerelhetőek. A padlóradiátor (padlókonvektor), vagy esetleg ismertebb nevén padlócsatorna, lehetővé teszi a nagyméretű üvegfelületek előtti terek esztétikus, gazdaságos és egészséges fűtését. Biztosítja a szükséges klímát, illetve a páramentes üvegfelületeket. Éppen ezért tökéletes fűtésrendszere a télikerteknek. A padlóradiátorból feláramló meleg légfüggöny a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors lehűlését, ezért a padlóradiátor légzsilipként is használható. További előnye, hogy a padlóradiátor fedőrácsát egyszerűen csak fel kell tekercselni, így takaríthatóvá válik a csatorna.

Képek forrása: Pinterest

Nincs még télikerted? Nem tudod milyen típus lenne a megfelelő a számodra?

Hívj bátran és segítek a döntésben!

Még csak a kertet rendezgeted? Olvass bele egy korábbi cikkembe!

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!