Lakberendező Kulisszatitkok 2 – Az álomotthonodhoz vezető utunk

A lakberendezés folyamata izgalmas és sokrétű feladatokat foglal magában, melyek során a kreativitás és a funkcionalitás egyaránt fontos szerepet játszik. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek ezt a folyamatot, mely során a klienseim elképzeléseit és igényeit valósítom meg, hogy otthonuk olyan legyen, amilyet mindig is szerettek volna.

szalontai_kata_lakberendezés_folyamatábra

1)  Megkeresés

Minden folyamatnak el kell indulnia valahol. Általában írásban keresnek meg a kliensek, de én jobban szeretek telefonon egyeztetni, teljesen másrétű kommunikációra biztosít ez lehetőséget. Ebben a szakaszban általában rögzítem az igényeket és megbeszéljük az elvárásokat. Gyakran előfordul, hogy ami elsőre egyszerűnek tűnik, az valójában sokkal bonyolultabb.

 

2) Személyes találkozás és felmérés

Ezt követi a személyes találkozó, ahol felmérem az adott helyiséget vagy lakást. Alaposan végigbeszéljük az igényeket és átnézzük az inspirációs képeket, hogy minél jobban megérthessem, milyen elképzelései vannak ügyfelemnek. Ez azért fontos, mert sokszor a szavak nem tudják teljesen kifejezni azokat a lélegzetvételnyi dizájnkülönbségeket, amik sajátossá teszik majd otthonukat. Adhatnak nekem két képet, vagy negyvenet- ezek a terek kisugárzásait tekintve sokszor többet mondanak minden szónál, és nekem is beindítják a fantáziámat, jobban rá tudok hangolódni az ott élő emberek igényeire.

 

3) Szerződés

Fontos lépés a szerződés megírása, melyben rögzítjük a megállapodásunkat és az elvégzendő munkákat.

szalontai_kata_lakberendezés_szerződés

4) Térszervezés

Ekkor kezdődik csak igazán a munka: felviszem a helyiséget, helyiségeket egy tervezőprogramba. és indul a számolás, egyeztetés. A háztervezés során a tető és a lépcső tervezése is elengedhetetlen, még akkor is, ha ezek nem részei az eredeti feladatnak, mivel ez elősegíti a tervezés valósághűségét, és a legkomplexebb feladatok közé tartozik, amiért időnként építész segítségét kérem.

A tervezés során figyelembe veszem a falak elhelyezkedését, a belmagasságot, a bútorok pozícióját, valamint a világítási kiállások helyeit. A térszervezést követően kerülnek betervezésre a burkolatok. Mivel a programba konkrét termékek, illetve azok tulajdonságai (mattság, fényesség, felületi barázdáltság) is felvihető, ezért minden terv teljesen egyedi és az adott igényeket modellezi le.

Ez a tervezési rész a lakás alapjának tekinthető, komoly és folyamatos egyeztetést igényel a klienssel, hiszen gyakoriak a visszakanyarodások, amikor is egy-egy újabb döntés miatt átalakításra szorul egy-egy tér. Nem csupán dizájndöntésekről van itt szó: például a padlófűtés csökkenti a belmagasságot, így más térbe kerül a bútor, eltérőek lesznek az arányok. Előfordulhat váratlan térszervezés, például egy új fal betervezése, mely átalakíthatja a helyiségek teljes funkcionalitását.

szalontai_kata_lakberendezés_térszervezés

Új burkolatra esett a választás? Ha már megvan a tér, amibe helyezzük, akkor jönnek az újabb kérdések, mint hogy honnan indul, hol és hogyan váltunk a burkolatok között, stb.. Legalább annyira fontos a színek, formák  kiválasztása, mint a burkolatok térben való megfelelő elhelyezése.

Sok ember két dimenzióban gondolkodik a bútorokról, azaz kettő mérettel szoktak számolni: szélességgel és magassággal, holott a mélység helyezi térbe a bútort.

A térszervezéstől indul minden, ami sok kliensemet meglepi. Pedig ez az igazán jól használható, praktikus otthon alapja.

Egyes ügyfeleim számára látszólag könnyebb lenne, ha bízva az ízlésemben, minden döntést az én kezembe adnának. De úgy gondolom, egy otthon kialakítása  nem működik kommunikáció nélkül, hiszen itt a lakásban élő emberek életstílusáról, szokásairól is szó van: én, mint lakberendező, lehet csak ülni, olvasni szeretek egy kanapén, de lehet ő elfeküdne rajta, bekuckózni, vagy éppen vendéget várna ott. Ezt mind át kell beszélni, ezért nyújtok több lehetőségeket, amiket variálhatnak, módosítást kérhetnek kedvük szerint. Ilyenkor ismét gyakoriak a visszakanyarodások, hiszen ha módosítjuk a kanapéméretet, akkor módosulhat például a villanyszerelési terv is. Hova is kerül az olvasólámpám? Egy aprónak látszó döntés egy egész lavinát indíthat be.

 

5) Kész tervek

Mondhatnánk, hogy a lavina után minden újra egyenesbe jön és pikk-pakk megszületik a végeredményde azt kell mondjam, hogy az egész folyamatotnem jó, ha a gyorsaság,  a „legyünk már túl rajta érzés” hajtja, hanem szemünk előtt a minél tökéletesebb végeredmény lebeg . Igyekszem a klienseknek és magamnak is időt hagyni az átgondolásra. Ha azonban műszaki tervezés, és térszervezés is része a folyamatnak a design tervezés mellett, akkor ez akár egy három-hat hónapos tervezési folyamat is lehet. Ez reálisan kalkulálva a felújítás megkezdése előtt két-négy hónappal előbbi megkeresést igényel a kliens részéről.Cél, hogy a felújítás már minél gördülékenyebben tudjon haladni, és az ügyfelek ezáltal egy nagy adag stresszestől mentesüljenek.

 

6) Bútorbeszerzés

A tervezett elrendezés közben igyekszünk megtalálni a, megfelelő bútorokat, így ha az elrendezés véglegessé válik, a bútorok beszerzése megkezdődhetilletve az egyedi bútorok részletes megtervezése és megrendelése is elindul..

szalontai_kata_lakberendezés_nappali

7) Dekorálás

A dekorálásnál már kevésbé szokták igényelni a segítségemet, ügyfeleim ekkor már élvezni szokták az új hely adta lehetőségeket a dekorálás terén. De olyan is volt már, hogy pár képpel, díszpárnával, takaróval vagy éppen növénnyel érkezem és dobom fel az új teret, ezzel teszem fel az i-re a pontot..

Ezek a fő lépések, amelyeket végig követek a lakberendezési folyamat során, hogy biztosítsam a klienseim számára a tökéletes otthont, amely minden igényüket kielégíti.

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!