szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Az előző cikkekben sorra vettük, hogy is lettem lakberendező, mik a személyes gondolataim a stílusokról, térszervezésről, és hogyan szervezem a folyamatokat a közös munkák során. Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

A korábbi cikkeket ide kattintva olvashatjátok:

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Lakberendező Kulisszatitkok 2 – Az álomotthonodhoz vezető utunk

 

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik saját maguk szeretnék tervezni otthonukat?

Elsőként mindenképpen azt emelném ki, hogy  a felújítás megkezdése  előtt (!!)hagyjunk  időt magunknak az álmodozásra, majd a konkrét tervezésre. A tervezés onnan indul, hogy előveszünk egy kockás papírt és rajzolunk, számolunk, egyeztetünk. Először a terek funkcionalis felhasználatát kell kitalálni. Végig kell gondolnunk, hogy mi minden elvárásnak kell megfelelni, milyen szükségleteink vannak, milyen életmódot folytatunk, milyen tárolási igényeink vannak, hányan fognak élni beköltözéskor vagy később abban az otthonban. Csak ezek végiggondolását következően lehet szépet és nagyot álmodni, majd belevinni a döntésekbe a színeket, dizájnokat.

Aki viszont úgy érzi, hogy sem ideje, sem energiája, sem idege a tervezés hosszú folyamatához, az tényleg jobban jár, ha bele sem kezd, és inkább megbíz egy szakembert. Ha egyedül vannak, és elfáradnak a folyamat közepén, nyűggé válik az egyébként csodálatos és kreatív otthonteremtési folyamat, majd végül a végeredménnyel sem lesznek olyan elégedettek. Fáradtan, frusztráltan pont az i-re nem tudják majd feltenni a pontot, és egyszerűen nem fogják annyira szeretni, vagy éppen funkcionálisan sem fejezik be, és mindig marad egy hiányérzet.

Azt, hogy pontosan miből is áll egy tervezés egy lakberendező segítségével, a Kulisszatitkok 2. cikkben mutatjuk be, ide kattintva.

szalontai_kata_utunk1

Milyen kihívásokba ütközhet egy lakberendező a tervezés során, és hogyan oldja meg azokat?

Minden munkának természetes velejárói a rengeteg pozitívuma mellett a nehézségek, váratlan helyzetek, kihívások felmerülése. Induláskor a két véglet szokta jelenti a kihívást:  amikor túl sok ötlete van a kliensnek, de az, amikor egyáltalán nincs elképzelése arról, mit is szeretne.

A folyamatban előrehaladva felmerülhetnek olyan problémák is, mint például a felújítási folyamatban történt hibák (rossz helyre került konnektor, rossz helyre került egyedi falfestés), amelyek miatt kicsit újra kell gondolni a terveket. Cél, hogyvégül az igények és a valóság minél szorosabban átfedje egymást.

Kihívásnak – de nem lehetetlennek – tartom alacsony költségvetéssel nagyot álmodni. Itt természetesen alaposan át kell gondolni az igényeket, és olykor már ebben a szakaszban is sok visszajelzét kell adnom, kérdésekkel segítenem a folyamatot, hogy a realitás talaján maradjunk, de a végeredmény így is tud végül lenyűgöző lenni.

Sokszor kihívást jelent a kisebb tér, ilyen esetekben mindig nagyon okosan kell a centikkel bánni.

És végül az egyik legnagyobb kihívás manapság: hogy nehéz igazán jó, lelkes, nyitott és szakmailag elkötelezett szakembereket találni,akik pontosan, és szakmai hozzáértésüket hozzátéve a projekthez végzik el a felújításokat..

 

Az első Kulisszatitkok cikkben (ami ide kattintva elérhető) már volt erről szó, de kifejtenéd kérlek, milyen szerepet játszik a funkcionalitás a design-döntéseknél?

szalontai_kata_utunk2

Nálam alapvetően a funkcionalitás előrébb való, mint a dizájn. Szerintem ez egy piramisjáték, és legalul, mindennek az alapja a funkció, hiszen hiába néz ki jól valami, ha mondjuk egyfolytában nekimegyünk a gyönyörű komód sarkának, mert az belóg a térbe, vagy nem fér el a baráti társaság a kanapén, pedig gyakran fogad vendégeket az ügyfél otthonában.

Funkcionális és ergonómiai  szempontok, hogy milyen tevékenységeket végzek az otthonomban (főzés, pakolás, étkezés, olvasás), ezekhez milyen és mennyi tárgyra van szükségem, és ezeket hogyan érdemes a legpraktikusabban tárolnom.

Ezek kapcsán rengeteg kérdés merül fel. A konyhában étkezik a család, vagy külön helyen szeretne, étkező asztalnál, szoktak-e rendszeresen vengédeket fogadni, azok kora (pl. nagyszülők),  a ruhákat akasztósan, vagy polcon, fiókban szeretjük tárolni,hagyományos módon vagy esetleg kon-mari módszerrel hajtogatva, stb-stb. Ezeknek megfelelően kell kigondolni a tárgyi szükségleteket, és azok helyigényét.

Beleszerethetünk egy bútorba, de ha funkcionálisan nem illik az életsítlusunkhoz vagy a térhez, akkor nem fog akkora örömet okozni.

Többek között ezért is szeretek nagyon egyedi bútorokkal dolgozni, mert egyszerre ki tudjuk elégíteni maximálisan a funkcionalitási  és a dizájn elképzeléseket is.

Térben gondolkodva úgy jelenik meg a funkcionalitás, hogy első körben átgondoljuk, milyen feladatokat kell ellátnia az adott helyiségnek. Tegyük fel van egy nappali, ami home-office irodaként is funkcionál, valamint a lakás előszobája olyannyira kicsi, hogy még egy tükörnek is a nappaliban kell helyet találnunk.  Ez mind-mind helyigény, amellyel már jó előre számolnunk kell! 

Milyen fenntarthatósági szempontokat veszel figyelembe a projektek során?

A fenntarthatóság ma már alapvető fontosságú szempont a lakberendezés terén, és ezt nem csupán a környezettudatosság, de a költséghatékonyság is mondatja velem. Az a véleményem, hogy nem kell megválni minden bútortól, ami jó állapotú és használható. Lehet, hogy valamilyen átalakítással felhasználjuk majd a térben, vagy éppen egy másik helyiségben, másik funkcióval, akár részeiben. Ajtókkal szintén érdemes jól gazdálkodni, még ha régi is az ajtónk egy jó minőségű régi ajtó nagyon értékes, érdemes felújításban gondolkoznunk.

Alapgondolatom, hogy a lehető leghosszabb távra tervezünk. Bár kisgyerekes családoknál az a gyermekek növekedése miatt átalakításokra is gondolnunk kell, mégis ez esetben is lehet hosszabb távra gondolkozni..

Olykor magam ellen beszélek ezzel, de gyakran nem beszélem rá cserére a klienseket- , ha egy tér még kisebb átalakításokkal felfrissíthető.

Amit fenntarthatóság szempontjából jó lenne megvalósítani, de Magyarországon nehéz, mind anyagilag mind logisztikailag, az a fenntartható erdőből, vagy újrahasznosított anyagokból készült bútorokkal dolgozni. Ez nagyon ritka, és általában termékspecifikus, de van rá példa: találtam már minden szempontoknak megfelelő, gyönyörű újrahasznosított dohányzóasztalt, lerakó asztalt és lámpát is.

 

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!