Szezonális dekor és fenntartható lakberendezés

Az ünnepek közeledtével és az évszakok változásával mindig izgalmas időszak köszönt ránk, amikor szeretnénk otthonunkat hangulatossá és az újdonság varázsával megtölteni. Miért ne hoznánk egy kis kreativitást és egyediséget a dekorációba? Mindenkinek ismerős lehet a húsvétkor nyuszinak, karácsonykor mikulásnak csomagolt csokoládé találékonysága. Az otthoni dekoráció lehetőségei szinte végtelenek, és a csokoládénál talán ügyesebb kis átalakításokkal és ötletes megoldásokkal könnyedén alkalmazkodhatunk az aktuális alkalomhoz. Ebben a cikkben pár ötletet hoztam nektek, hiszen lakberendezőként e tekintetben is fontosnak tartom a fenntarthatóságot, környezettudatosságot és a tárolás praktikumait.

Többfunkciós tárgyak és újrahasznosítás

Az első lépés a fenntartható lakberendezés felé vezető úton az, hogy kreatívan gondolkodjunk a tárgyak újrahasznosításáról és a többfunkciós bútorok használatáról. Például egy régi fa raklapból készült asztal könnyen átalakítható ülőpárnás paddá, amely tökéletes kerti vagy teraszos, erkélyes ülőhelyként szolgálhat.

Egy régi kerámia kancsó pedig akár egy virágcserép is lehet. Ezekkel az ötletekkel új életet tudunk adni megunt, régi tárgyaknak.

Természetes anyagok és helyi kézműves termékek

A fenntartható lakberendezés alapja a természetes anyagok használata. A fa, a kő, a bambusz és a textil ideális választások, mivel ezek az anyagok természetesek, időtállóak és újrahasznosíthatóak. Fontos ezen túl, hogy ha tudunk, akkor olyan termékeket vásároljuk, amiknek gyártása során minimalizálják a káros környezeti hatásokat, valamint javaslom, hogy részesítsük előnyben a helyi kézműves termékeket, így csökkentve a távolról jött termékek utazása okozta ökológiai lábnyomot.

 

Tippek a fenntartható dekoráláshoz

  1. Üvegedények és flakonok

Az üvegedények és flakonok sokoldalúak és könnyen átalakíthatók az ünnepek hangulatához igazítva. Például karácsonykor töltsük meg őket színes golyókkal vagy műhóval, és helyezzünk közéjük apró fenyőágakat. Húsvétkor pedig töltsük meg őket tojással vagy apró színes csokitojásokkal, és helyezzünk köréjük néhány nyuszit, kiscsibét, virágot.

 

  1. Festett fa tárgyak

A fa tárgyak könnyen festhetők és díszíthetők az aktuális ünnepi témához igazítva. Például karácsonykor festhetünk rájuk hóembereket, karácsonyfákat vagy ajándékdobozokat. Nyár közeledtével tengerpartot, hajókat, virágokat festhetünk rájuk. Ezek a tárgyak nemcsak dekoratívak, hanem egyedi és személyes varázst is adnak az otthonunknak. Gyerekekkel közösen alkotva pedig remek ünnepi készülődés vagy kreatív foglalkozás is válhat belőle!

 

  1. Textil kiegészítők

A textil kiegészítők, mint például párnahuzatok vagy asztalterítők könnyen cserélhetők és jól illeszthetők az aktuális ünnepi témához vagy évszakhoz. Például karácsonykor válasszunk piros, zöld, arany vagy ezüst színeket, karácsonyi mintákat, mint például csillagokat vagy hópelyheket. Húsvétkor válasszunk világosabb színeket, mint a sárga, a zöld, a narancssárga, míg ősszel lepjék be otthonunkat az ősz színei: a bordó, a lila, a barna és a narancs, és megjelenhetnek a levél minták, a sünik, a gesztenyék. Ha tudunk, akkor válasszunk organikus pamutból vagy lenből készült textil termékeket, és kerüljük a mesterséges szálakat. Ezek a termékek kényelmesek, időtállóak és környezetbarátok.

 

  1. Dekoratív ládák és dobozok

A dekoratív ládák és dobozok nemcsak tárolásra használhatók, de kiválóan alkalmasak díszítésként is az otthonunkban. Karácsonykor használhatjuk őket ajándékdobozokként, míg húsvétkor tojások vagy nyuszik tárolására. Ezeket könnyen átdekorálhatjuk a különböző ünnepekhez, évszakokhoz igazodva.

Hasonló a helyzet az újrahasznosítható, vagy akár saját magunk alkotta kaspókkal, virágládákkal is. Ültessünk helyi, szezonális növényeket otthonunkba, így nemcsak szép dekorációt teremtünk, hanem támogatjuk a helyi kertészeket és csökkentjük a szállítás környezeti terhelését is. Nincs kerted? A balkonkertészet megoldhatja ezt a problémát is! Erre a linkre kattintva olvashatod korábbi cikkemet.

 

  1. Gyertyatartók és lampionok

A gyertyatartók és lampionok hangulatos és meghitt fényt adnak az otthonunknak az ünnepek alkalmával. Advent idején és karácsonykor válasszunk gyertyatartókat, amelyek piros, arany mintákkal, karácsonyi és téli motívumokkal díszítettek, míg tavasszal, húsvétkor válasszunk lampionokat vagy gyertyatartókat, amelyeken vidám kiscsibék, nyuszik ugrálnak, vagy virágok nyílnak. Gyakran elég csupán a világítás borítását, vagy a fényfüzér égőit, fedő tokokat cserélni!

 

+1 Örök klasszikus

Személy szerint imádom a háncsot, mint dekoratív anyagot használni. Minden évszakhoz, ünnephez jól illeszthető. Télen a háncsból készült koszorúk vagy asztali díszek hangulatos atmoszférát teremtenek, míg tavasszal, húsvétkor a háncsból készült tojások vagy nyuszik színes és természetes megjelenést kölcsönöznek az ünnepi asztalnak, miközben egyúttal környezetbarát megoldást jelentenek. A háncs rugalmassága és könnyű formázhatósága lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen formában és stílusban alkalmazkodjon az otthonunkhoz, így egyedi kisugárzást adva tereinknek.

megosztás

Esztétikus hűtés a kánikula idején

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan integrálhatjuk esztétikusan a hűtést otthonunkban, mire figyeljünk a klímaberendezés kiválasztásánál, és azt is, hogy milyen szellőztetési praktikákat érdemes alkalmaznunk.

Magazinképek a színfalak mögött: a homestaging titka

Mi az? Feldobom, szolgáltatás ára, leesik, háromszoros bevétel? A válasz: homestaging. Ebben a cikkben bemutatom az esztétika, marketing és a befektetés szentháromságát, és azt, milyen lépésekkel tudjuk ezt megvalósítani együtt.

szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!