Fantasztikus tavaszi lakásdekoráció készítés

Mit csinál egy lakberendező? 1. rész

Lakberendezés és lakberendező választás

A következő négy részes blogbejegyzés sorozatomban elmesélem, mit is csinál egy lakberendező, és 3 konkrét példán keresztül bekukkanthattok a „kulisszák mögé”:

Az elmúlt hetekben több emberrel volt alkalmam a szakmámról beszélgetni, és jó párszor lezajlott a következő párbeszéd:

„Természetesen tudok segíteni a felújításban/berendezésben/átalakításban! Mire gondoltál, mire lenne szükséged? – „Háát, igen, gondolkozom, hogy kellene szakmai segítség egy lakberendezőtől, de nem is tudom pontosan, hogy miben, hogyan tudnál segíteni… Hogyan is szokott ez menni? Mit is csinál egy lakberendező?”

Tehát úgy gondolom, érdemes ezt a témát mélyebben körbejárnunk. Mit is csinál egy lakberendező? Miben tudok segíteni, milyen szolgáltatásokat nyújtok egy berendezés, felújítás, átalakítás során. Ez alkalommal nézzük meg ezt a témát általánosságban!

A lakberendezői szolgáltatás nagyon sok mindent jelent, a tanácsadástól kezdve a pontos tervek elkészítésén át egészen a kivitelezés menedzsmentjéig

Nézzük sorban.

Lakberendezési tanácsadás

A szolgáltatások közül a legegyszerűbb és csomagszinten a legolcsóbb – nyilván ez esetben marad a legtöbb munka a megrendelőre, hiszen tervkészítés nincs a tanácsadásban. A tanácsadás végezhető az adott helyszínen, az irodámban, vagy megfelelő kommunikáció esetén akár üzenetváltások segítségével írásban és szóban is.

A tanácsadás szólhat:

  • térszervezésről – tehát hogy egy helyiségnek mik a különböző berendezési lehetőségei, figyelembe véve a tér jövőbeli funkcióját, a családmodellt, a költségvetést, a meglévő tárgyakat, a designt (stb.), végigbeszélve a lehetőségek előnyeit, hátrányait stb…
  • stílustanácsadásról – tehát milyen színeket, formákat, lakberendezési stílust érdemes választani egy-egy helyiség vagy egy otthon számára, természetesen itt is figyelembe véve megannyi szempontot, mint az ügyfél egyénisége, életstílusa, pénztárcája stb…
  • konkrét anyag- vagy termékválasztásokról;
  • igény szerint bármiről, ami az otthon felújításával, átalakításával, berendezésével kapcsolatos.

A lakberendező munkája

A tanácsadást követően a következő „szint” egy mélyebb, intenzívebb munka: pontos lakberendezési tervek készítése. Miről is van itt szó? Nézzük sorra:

  • Az egyik szívem csücske az egyedi bútorterv, ezért ezzel kezdem. :):
    Készülhet terv egyedi konyháról, gardróbszekrényről, nappali bútorról, előszobabútorról, ágyról, komódról, ládáról, bármiről, ami bútor. Egy ilyen terv elkészítését egy részletes egyeztetés előzi meg, majd a tervezés során további egyeztetésekre van lehetőség. A tervezés során figyelembe vesszük a tér adottságait, a leendő bútort használók szokásait, tulajdonságait (magasság, kor, balkezes-jobbkezes stb.), a leendő bútor által betöltendő funkciókat, a belekerülő, már meglévő tárgyak méreteit stb. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy hosszú távon jól használható, szerethető és funkcionálisan tökéletes bútor készülhessen. 🙂
  • Berendezési terv:
    A helyiség által betöltendő funkciókat, a leendő használók szokásait, szükségleteit, tulajdonságait figyelembe vevő, általában felülnézeti berendezési terv. Pl. egy nappaliban hova kerüljön a kanapé, mekkora legyen, milyen alakú, hova kerüljön a tv, a nappali bútor, a dohányzóasztal, legyen-e szőnyeg (stb.), ha igen, mekkorák legyenek és hova kerüljenek. Mi a kényelmes, az ideális, a megfizethető, a könnyen cserélhető – aszerint elkészítve, hogy kinek mi a fontos.
  • Látványtervek (3D-s vagy kézi):
    Megmutatja, hogyan is nézne ki a megálmodott elrendezés, stílus, szín az adott helyiségben.
  • Burkolatkiosztási terv:
    Amennyiben új burkolat (hideg vagy meleg) kerül fel a falakra, a padlóra, azt lehet és érdemes is pontosan megtervezni! Hol milyen burkolat javasolt, melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik? Miből mennyi kell, hova kerüljön a díszcsempe, hol legyen a burkolatváltó, meddig fusson a fürdőben a csempe, merre álljon a minta, hol vágjon a burkoló stb… Ezekre a kérdésekre ad választ egy burkolatkiosztási terv.
  • Világítási terv:
    Bármilyen helyiség felújítása esetén felmerülhet, hogy a világítást szeretnénk modernizálni, vagy a világítótesteket áthelyezni, mert másként akarjuk berendezni a teret; máshova szeretnénk dugaljakat, mert most nincsenek kézre eső helyen vagy mert a meglévő kevés… A helyiség új elrendezésének ismeretében egy lakberendező a kivitelező villanyszerelő számára tud készíteni egy olyan világítási tervet, amelyben figyelembe veszi az adott tér tulajdonságait, stílusát, a házban lakók szokásait, tulajdonságait, a legfőbb közlekedési útvonalakat stb… Kidolgozza és logikusan megtervezi, hogy hol és hány konnektor legyen, hol legyenek a kapcsolók és milyenek legyenek (egyszerű, váltó-, csillár-), hol és milyen lámpák legyenek (LED-szalag, spot, hideg, természetes, meleg; falikar, állólámpa, csillár, függeszték stb.)
  • Gépészeti ajánlás:
    Milyen gépeket érdemes beszerelni (hűtő, sütő, radiátorok, kazán, klíma stb.) és azokat hova helyezzék a háztartásban. Az elnevezésből jól látszik, hogy ez csak egy ajánlás, a tervet épületgépész készíti el.
  • Konszignáció – terméklista:
    Ha megszületik egy berendezési elképzelés, ezt követően még igen komoly munka a térbe megálmodott termékek „összevadászása”. A megfelelő berendezési tárgyak kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy az a tervnek megfelelő méretű, stílusú, színű legyen, elérhető legyen – lehetőség szerint ne kelljen külföldről, ismeretlen cégtől rendelni, megfelelő áron legyen, tartós és jó minőségű legyen stb. A berendezési elképzeléseknek és a fenti kritériumoknak megfelelő, harmonizáló, és anyagilag a földön járó beszerzendő terméklista elkészítése nagy munka, amelyet a termékpalettát ismerő lakberendező könnyebben elvégez, ezzel hatalmas terhet levéve a megrendelő válláról.

A harmadik fokozat, amikor a lakberendező elkíséri tervét a megvalósulásig, és dolgozik annak pontos és lehető legtökéletesebb kivitelezésén.

Ez esetben a lakberendező sok vesződségtől meg tudja kímélni ügyfelét, hiszen a szakemberekkel – asztalos, villanyszerelő, vízszerelő, festő, burkoló stb. – a kapcsolattartást, egyeztetést ő végzi, a helyszínre egyeztetett alkalmakkor kimegy, ellenőrzi a zajló munkálatokat, szükség esetén instruálja a szakembereket.

Ennek egyik változata megtalálható a csomagjaim között, amelynek során kibérelhető vagyok 🙂 és a felújításhoz szükséges termékek bevásárlásában segítek. Ez részben tanácsadás, részben megvalósítás.

A fenti szolgáltatások közül mindenki egyedi szükségleteinek megfelelően választhat. Minden munka más, minden felújítás, átalakítás más, így az a legjobb, ha minden a lehető leginkább az adott ügyfél igényeihez igazodik, hiszen csak így lehet csodás, harmonikus otthonokat teremteni. Én ennek érdekében sok fajta csomagot hoztam létre, amelyeket itt találsz.
Az egyes csomagok személyre szabhatóak úgy, ahogy arra neked szükséged van.

Keress bátran!

Remélem, tetszett a fenti cikk! A következő 3 alkalommal bemutatom egy-egy konkrét tervezésem folyamatát. Tarts velem! Kukkants be a színfalak mögé!

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!