Építészeti tervezés

Egy felújítás története 3. rész

Egy felújítás története 3.

Március végén induló felújításunk történetét követhetitek nyomon ebben a blog-sorozatban.

Az előző részt itt találod. Most nézzük tovább, hogy hogyan haladnak az előkészületek.

Az elmúlt három hetünk történései

Az elmúlt három hétben kevesebbet tudtam foglalkozni a saját felújításunk tervezgetésével, mert másnak terveztem. 🙂 Erről és egyéb tervezéseimről is láthatsz képeket a FB-oldalamon.

Mesélem azért, hogy mikkel haladtunk.

Parketta

Kértünk árajánlatokat a parkettánk felújítására. A parkettánk jelenleg sok helyen recseg, és az új lakásrészen a felülete is meglehetősen kopott. Mi viszont szeretjük a fát, a parkettát. Ezért úgy tervezzük, hogy ha csak lehet, inkább megmentjük a jelenlegi burkolatot, minthogy másra cseréljük. Ez technikailag azt jelenteni, hogy fel kell szedni az egészet, cserélni a párnafákat és/vagy deszkákat OSB-lapra (esetleg álpadló szerkezettel), megfelelően pótolni a szintcsökkenést, ha lenne, majd vissza kell tenni a parkettákat a megfelelő sorrendben. Ha a parketta OSB-lapra kerülne, akkor ragasztva lenne és nem szegelve, akkor a recsegés teljes mértékben megszüntethető volna. Az OSB-lapok ára az elmúlt évben háromszorosára nőtt, a szegecselésnek meg a munkadíja nagyobb, így gondolkozunk még más technikai megoldásokon is.

A kapott árajánlatok igen széles skálán mozognak. Két ismert szakemberünk a következő napokban fog kijönni, tőlük is kérünk még árajánlatot, azt követően fogunk dönteni, kivel is csináltatnánk és pontosan melyik variációt. Mivel ez az egyik legnagyobb különálló tétel, igyekszünk kellően körbejárni a témát.

Egyéb területek

 

Minden munkát részmunkákra bontottam és a pontos árajánlatkérésekhez folyómétereket és négyzetmétereket rendeltem hozzájuk. Készítettem pontos alaprajzokat, így a szakemberek is könnyebben átlátják, milyen munkálatokról is van pontosan szó.

Ez már természetesen feltételezi azt is, hogy el kellett döntenünk hova kerül a mosógép, a sütő, hogyan alakítjuk ki a piciny fürdőt, hiszen a tervek alapján tudom meghatározni, hogy pontosan mit is szeretnék kérni a szakemberektől.

A villanyos, vizes, gázos, burkolási munkálatok kapcsán is első körben ismerős szakembereink helyszíni látogatására és árajánlataira várunk, így azt követően leszünk okosabbak.

Falvágás

Falvágás kapcsán kis férjem akkurátusan berajzolt mindent fényképekre és azokat szétküldve kértünk árajánlatokat. Mivel ezen a területen nincs annyi megoldási lehetőség (mint pl. a parkettánál), így könnyebb lesz dönteni.

Tárolások, méretek, stílusok

Az esztétikumon felül nagyon-nagyon fontosnak tartom az élhető, praktikus, jól szervezett tereket és tárolóbútorokat. Jelenleg mindennek megvan a helye, a mindennapi tárgyaink elérhető közelségben, praktikusan vannak elhelyezve.

A felújítás több jelenlegi bútorunkat is érinteni fogja. Soktól el kell búcsúznunk, amit amúgy nem bánok. Viszont mindenképpen gondolni kell rá, és előre tervezni kell, hogy hova és mi módon tudom hasonlóan praktikusan elhelyezni az ezekben jelenleg tárolt rengeteg holminkat. Tárolás tekintetében nem ismerek viccet, minden centi számít. 😀 Ilyenkor számolok űrtartalmat – mennyi a cucc összesen, és mérem a belső tárolódobozainkat, hogy ezeknek megfelelően tudjam centire pontosan megtervezni a leendő egyedi bútorainkat.

Mégis mikor majd odajutunk, hogy szétbombázzuk az érintett helyiségeket az első a szelektálás lesz. Évek óta foglalkoztat a téma, biztosan sokan ismeritek Marie Kondot (aki még nem, javaslom, nézzetek utána, szerintem fantasztikus hölgy, szuper gondolatokkal). A mi kislakásos életünkhöz, a hulladékmentesség, egyszerűbb gyermekkor, montessori pedagógia, stb. szemléletkörökbe abszolút beleillik. Munka és két gyerkőc mellett sajnos kevés időm marad ezeken a területeken fejlődni, de ez a felújítás is lehetőséget ad arra, hogy jobban megvalósítsam ezeket az elveket itthon. De erről még majd írok szerintem később, mert egy egész cikket érdemel a téma. <3

Közben a sok száraz teendő között, hogy kicsit lelkesítsem magam a felújítás kapcsán inspirálódtam is a neten. Rácsavarodtam a tapétákra, zöld-szürke levélminta most a befutó. Ez ihletett meg elsőre, így a nappali-étkező helyiségünk valószínűleg e mentén fog kialakulni.

Lelki része

Sok-sok szép design-ötletem van, amikkel azonosulni tudok. Mégis képzeljétek, olyan nehéz elengedni azt, ahogy most kinéz a lakásunk. 8 éve, mikor felújítottunk még nem ezen a területen dolgoztam. Csináltuk a férjemmel, ahogy éreztük, megvettük, ami megtetszett, illetve sok bútort megtartottunk még régről, mert férjem nem szeret megválni a még jól működő, praktikus bútoroktól. Így nem lett kifejezetten modern az otthonunk és kicsit szedett-vedett is.

Több bútor esztétikáját nem szeretem, így ilyen szempontból könnyű lesz tőlük búcsúzni, de funkcióját, méretezését tekintve nagyon is jól használható bútorokról van szó. Így igazi kihívás ezeknél számunkra jobban használható, praktikusabb kialakítású bútorokat tervezni.

A másik a tapétánk. A mostanink halvány bézses-barnás és hullámos fényes csíkok vannak benne, amik akkor csillannak csak meg, ha rájuk esik a fény. Most, hogy lassan meg kell válni tőle, most jöttem rá, hogy mennyire szeretem. Hogy mennyire jó érzéssel tölt el ez a meleg szín, hogy szeretem, ahogy a fények játszanak a fényes hullámokon, és 8 év után sem unom.

Viszont, ha már változtatunk, akkor valami mást szeretnék. Bízom benne, hogy találok olyat, amibe a következő 10 évben újra szerelmes tudok lenni.

Ha neked is tudok segíteni felújításod kapcsán, keress bátran, bármelyik elérhetőségemen:

https://szalontaikata.hu/kapcsolat/

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!