szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:
Kategóriák szerinti rendezés

Marie Kondo egy korábbi cikkben említett módszere arra ösztönöz, hogy azonos típusú tárgyakat gyűjts össze (pl. ruhák, könyvek, konyhai eszközök stb.), és ezeket együtt kezeld. Ez segít látni, mennyi felesleges dolgod van egy adott területen, és könnyebben dönthetsz arról, mely tárgyakat tartod meg és melyektől szabadulsz meg. Érdemes feltenni a kérdést, hogy kiváltja-e egymás funkcióját két tárgy, ugyanolyan alkalmakra, hasonló gyakorisággal tudod-e őket használni

Le a felesleggel!

A minimalizmus alapelve, hogy csak a legszükségesebb dolgokat tartsd meg. Ha egy tárgyat már hosszú ideje nem használtál vagy valójában nem is tölt be hasznos funkciót, valószínűleg nincs is szükséged rá. 

szalontai_kata_rendetlenség

Ne érezz ugyanakkor bűntudatot, ha a szívedhez nőtt egy-egy tárgy fontosabb funkció nélkül: a 

rendrakás rólad, a családodról és a Te háztartásodról szól. A minimalizmus nem az üres házakban tengetett életet népszerűsíti, hanem célja egy átlátható, praktikus otthon megteremtése.

Rendezd a dolgaidat funkcionális szempontok alapján

A KonMari módszer azt tanácsolja, hogy a mindennapokban használt tárgyakat oly módon rendezd el, hogy könnyen elérhető legyenek és egyszerűen visszatudd helyezni őket a helyükre.

szalontai_kata_konmari
 

Például a kulcsokat, sapkákat, sálakat tartsd könnyen elérhető helyeken, akár komódon vagy előszoba tárolóban. A ritkábban használt tárgyakat (pl. karácsonyi díszek, évszakonként cserélt díszítések, nyári játékok) bedobozolhatod, nehezebben hozzáférhető helyeken is tárolhatod, mint egy magas szekrény, vagy egy mély fiók belső része.

Tudatos tárolási megoldások

Egy magyar háztartásokban gyakran korlátozott a hely, ezért fontos kreatívan gondolkodni a tárolásban. Használj praktikus tárolóeszközöket, például dobozokat, kosarakat vagy polcokat, hogy a legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló helyből. Ügyelj arra, hogy a tárolóeszközök megfelelően címkézve legyenek, hogy könnyen megtaláld, amire szükséged van. Persze a zseni káosza is lehet rendezőelv: de kérdés, hogy egy fárasztó nap után saját emlékeinkre, vagy inkább előre megírt címkékre hagyatkoznánk szívesebben.

szalontai_kata_rend
 
Hagyjuk lélegezni a bútorokat

Lakberendezőként fontosnak tartom a bútorok és a tér érvényesülését. Értelemszerűen egy otthonban, amely folyamatos használatban van nem úgy fog kinézni a nappali, mint a látványterveken, vagy éppen egy magazinban – azonban segíthet az otthoni stresszmentes állapot elérésében és az általános jó közérzetünk kialakításán,-  ha nem borítunk be minden létező felületet tárgyakkal, legyen szó kanapéról, dohányzóasztalról, íróasztalról vagy egy komódról. A jól kiválasztott, dizájnos kulcs- és újságtartók, mobiltöltők vagy éppen a fogasok önmagukban is dekorációs elemként is funkcionálhatnak, így hagyhatjuk őket érvényesülni.

szalontai_kata_rendes_nappali
 

A tavaszi rendrakás és rendtartás ideális alkalom arra, hogy átgondold, mely dolgokra van valójában szükséged az életedben, és megszabadulj a feleslegtől. A minimalizmus és a KonMari módszer alkalmazása segíthet abban, hogy tisztább, rendezettebb és harmonikusabb környezetet teremts magadnak és családodnak. Ne félj kipróbálni ezeket a tippeket, és élvezd az otthonod újjászületését tavasszal

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!