Utálok hazamenni! – újratervező lakberendező?

A lakberendezés többről szól, mint ami a szemnek látható. A fő szempont az élettér praktikus és ergonomikus kialakítása, úgy, hogy az ehhez óhatatlanul kapcsolódó érzéseket szem előtt tartjuk.
Az otthonunknak egyfajta menedéket kell biztosítania, ahol feltöltődhetünk és megnyugodhatunk. Azonban évek múltán is előfordulhat, hogy a lakás vagy a ház nem érezteti velünk azt a melegséget és örömöt, amit szeretnénk. Ebben a cikkben adok pár tippet, hogy hogyan száműzheted el az „Utálok hazamenni” érzést. Ne aggódj, az egyszerű, ám hatékony lakberendezési tippektől kezdve a nagyobb változtatásokig mindenre rátérünk, hogy segítsek otthonodat újra értékesnek és kényelmesnek érezni.

Érzelmi kötődés újraépítése

Talán furcsa ezt kimondani, de bizony, az olyan élettelen életterekhez is kötődünk, mint a lakásunk. Nem is akárhogyan! A kötődésünk ugyanis befolyásolja már a küszöb átlépésekor a hangulatunkat, és rá tudja nyomni a bélyegét a mindennapjainkra. Az érzelmi kényelem visszaállításához, bármennyire is értékes dologról beszélünk, nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod. Attól még, hogy van pár lakberendezési stílus, ami tetszik, és akár szívesen elköteleznéd magad mellette, nem kell az összes bútort lecserélni. Egyszerű, ám hatékony eszköz egy-egy apróbb dolog lecserélése: , mint a fogantyúk, a postaláda, a falióra, a faliképek, a tükrök, kaspók, függönyök.

szalontai_kata_gardrób

Ezen felül néhány apró dekoráció megfelelő alkalmazása is képes drámai változást hozni otthonod hangulatában. Ezek a kis cserék és átgondolt vásárlások, vagy akár csináld-magad-alkotások által az otthonod azonnal érzelmileg közelebb kerülhet hozzád, melegebbéválhat, miközben a pénztárcádat is kíméled. Első lépésként ezt szoktam ajánlani a hozzám fordulóknak, hiszen már ezzel is érzik a lakberendezés pozitív változtatási erejét, ugyanakkor nem kell anyagilag olyan súlyos döntéseket meghozniuk, mely visszatartja az emberek többségét a változtatástól.

 

Hangulatváltás festéssel és tapétázással

Korábbi cikkemben említettem a Tape Art műfaját. Ha teljes körű átalakításra vágysz, a festés és tapétázás rendkívül hatékony módja az otthoni atmoszféra megváltoztatásának. A színek és minták választásával kifejezheted személyes stílusodat és egyedi hangulatot teremthetsz. Ezek a vizuális változások nem csak esztétikailag lenyűgözőek, hanem az otthonod hangulatát is azonnal felpezsdíthetik. Ráadásul nem is gondolnád, mekkora területről beszélünk, ami egyenesen arányos a végül érzékelt változással!

szalontai_kata_színek

A festés és tapétázás során a színek és minták kiválasztása kulcsfontosságú. Azok a színek, amelyek harmonizálnak a kívánt hangulattal, személyre szabhatják otthonodat. Érdemes olyan árnyalatokat választani, amelyek tükrözik az egyéniségedet és segítenek létrehozni a kívánt atmoszférát, ugyanakkor számos szakmai megfontolás, mint a hideg-meleg világítás, természetes fény vagy éppen a helyiség mérete, elrendezése befolyásolja az esztétikus döntést. De ne aggódj, erre akár kérhetsz gyors professzionális segítséget már egy lakberendezési tanácsadás alkalmával!

 

Rendszerezés és tárolás

Az életteret kialakító dizájn kiemelkedő fontosságú. A nagyobb, tárolásra szolgáló bútorok abban segítenek, hogy az otthonod ne csak kényelmes, de praktikus, könnyen használhatóis legyen, Ez is nagyban hozzájáruk ahhoz az atmoszférához, amely meghatározza az otthoni életminőségedet.

A rend és tágas tér elérése érdekében fontos a szükségtelen tárgyak eltávolítása és a  használatban lévők rendszerezése. Ez a lépés rendezettebbé teszi otthonodat , teremt egy olyan környezetet, ahol könnyebb megtalálni és használni a dolgokat, ezáltal növeli az otthon elvégzendő tevékenységek hatékonyságát – például: főzés, takarítás, de akár a rendrakásét is. Ezáltal pedig nyilvánvalóan jobban szeretünk majd otthon tevékenykedni, tartózkodni.

Az egyedi bútorok és tárolóhelyek kialakítása nem csak praktikus, hanem esztétikailag is feldobja otthonodat. Én magam nagyon-nagyon szeretem ezt a megoldást, mely ugyan nem feltétlenül a legpénztárcabarátabb opció, de hosszútávon igazi pénzügyi és érzelmi befektetést jelent! A megfelelő tárolóhelyek segítenek abban, hogy minden tárgynak meglegyen a praktikusan használható helye, és ezáltal hozzájárulnak otthonunk harmóniájához.

szalontai_kata_rendszerezés

A pakolás művészete

A tárgyainkat illetően a minimalizmus nem más, mint az egyszerűség és funkcionalitás előnyeinek alkalmazása a tér tágasabbá és nyugodtabbá tételében. Ez a rendkívül népszerű modern stílus a felesleges dolgok kiszűrésére összpontosít, és arra ösztönöz, hogy csak azokat a tárgyakat tartsd meg (és tarts elöl), amelyek valóban szükségesek, fontosak és/vagy boldoggá tesznek. Gondold át, mely tárgyak szolgálják valóban a mindennapi életedet, és melyek jelentenek felesleges terhet. Ezen elgondolás segítségével létrehozhatsz egy tiszta és rendezett otthont.

Ehhez a témához tartozik a japán „hivatásos rendszerező” Marie Kondo nevével fémjelzett KonMari módszer is. Ez egy szisztematikus  szelektálási stratégia, amely abban segít, hogy csak azokat a dolgokat tartsd meg, amelyek valóban szükségesek vagy örömet okoznak. A Konmari módszer otthonunk minden területén alkalmazható, és segít a rend kialakításában majd fenntartásában.

szalontai_kata_lakberendezo_konyhaLegyen szó az érzelmi kötődés újraépítéséről, a hangulatváltásról festéssel vagy tapétázással, a rendszerezés és tárolás fontosságáról, a dizájn szerepéről, vagy éppen a minimalizmus és a KonMari stílus alkalmazásáról – minden lépés egy újabb lehetőség arra, hogy a saját stílusodat és személyiségedet és vágyaidat tükrözze az otthonod. Ide kattintva többet is olvashatsz róla.

Ne feledd, az otthonunk nem csak falakból és bútorokból áll, hanem az érzéseinkből és életünkből is. Tehát indulj el a változás útján, alakítsd át otthonodat, és élvezd a frissítő érzést, amikor belépsz az ajtón. Ha bármilyen további kérdésed van vagy segítségre van szükséged, ne habozz megkeresni. Az otthonod a Te világod – teremtsd meg a legcsodálatosabb verzióját!

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!