Segítség, iskolás lett a gyerekem! – Így alakítsd ki a tökéletes gyerekszobát lakberendezői szemmel

Az iskolakezdés nagy változás egy gyermek (és a szülő) életében, és ennek megfelelően sokszor a gyermek szobájának kialakítása is újragondolásra szorul. Sokan úgy vélik, hogy az íróasztal az elsődleges bútordarab, amit be kell szerezni, de valójában nem minden iskoláskorú gyermeknek van szüksége azonnal egy komoly tanulósarokra. Lássuk, mire érdemes figyelni a gyerekszoba kialakításakor, hogy az egyszerre legyen praktikus és inspiráló!

Íróasztal: Mikor és hova érdemes elhelyezni?

Az íróasztal tényleg elengedhetetlen, de nem feltétlenül az első osztályban. Egy hétéves gyerek még sokat fog játszani, mozgékony lesz, és lehet, hogy egyelőre kényelmesebb számára az étkezőasztalnál vagy a nappaliban tanulni. Az íróasztal bevezetése akkor válik igazán fontossá, amikor a gyermek elkezd komolyabb házi feladatokat kapni, és már szüksége lesz egy fix helyre, ahol önállóan is dolgozhat. Ez akkor esedékes persze, amikor már nem kell “kéznél” legyél, és valóban többségében egyedül tanul. 

Az asztalt érdemes természetes fényforráshoz, tehát például ablak mellé helyezni. A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen a koncentrációhoz és a szemet sem terheli. Ügyelj arra, hogy a fény a domináns kéz ellenkező oldaláról érkezzen, hogy ne vetüljön árnyék a munkafelületre.

Olvasókuckó: A kényelem és inspiráció helye

Az olvasás alapvető része lesz az iskolás gyermek életének, így érdemes egy nyugodt, hívogató helyet kialakítani, ahol kényelmesen elmélyedhet a könyvekben. Az olvasókuckó lehet egy egyszerű, puha párnákkal vagy babzsákkal berendezett sarok, ami arra ösztönzi a gyermeket, hogy szívesen foglalkozzon olvasással.

Helyezz el egy kis könyvespolcot vagy fali polcot a kuckó közelében, ahol a gyermek könnyen elérheti a könyveket. Ez segít kialakítani az olvasás szeretetét és elősegíti, hogy önállóan fedezze fel a könyvek világát.

 

Tárolás: Rendet a rendetlenségből

Az iskolakezdés egyben sok új tárgy megjelenését is jelenti: tankönyvek, füzetek, tanszerek. A rendszerezés alapvető fontosságú annak érdekében, hogy a szoba ne váljon káoszossá. Egy praktikus könyvespolc, fiókos szekrények vagy akár tárolódobozok segítenek abban, hogy minden holmi megtalálja a helyét.

Ha pedig megfogadsz még egy tippet: a színes tárolók vagy címkézett dobozok nemcsak esztétikusak, de a gyermek számára is könnyen átláthatóvá teszik a saját holmijait. Kattints a linkre, ha szeretnéd látni, hogyan oldottam meg egy egész gyerekszoba tárolási igényeit egy szekrényben! 

Játéktér: A mozgás fontossága

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az iskolás gyermek még mindig rengeteg időt tölt játékkal. Hagyjunk elegendő szabad teret a szobában, ahol továbbra is szabadon mozoghat és játszhat. Ez lehet egy szőnyeg vagy egy üres padlórész, ahol legózhat, kirakózhat, vagy bármilyen egyéb tevékenységet végezhet.

Ergonomikus megoldások

Amikor elérkezik az idő az íróasztal bevezetéséhez, érdemes ergonomikus szempontokat is figyelembe venni. Egy megfelelő magasságú, állítható szék és íróasztal segít abban, hogy a gyermek kényelmesen, helyes testtartással tudjon dolgozni. Emellett később egy monitor állvány is hasznos lehet a nyak terhelésének csökkentése érdekében.

Kreatív sarok: Hely a kifejezésre

Az iskolás évek alatt a kreativitás és a játékosság továbbra is fontos része marad a gyermek életének. Hozz létre egy kis kreatív sarkot, ahol rajzolhat, festhet vagy kézműveskedhet. Egy egyszerű asztalka rajzeszközökkel, papírokkal és egyéb kellékekkel elegendő ahhoz, hogy a fantáziája szabadon szárnyalhasson.

Az iskolás gyerek szobájának kialakítása több, mint csupán egy íróasztal elhelyezése. Fontos, hogy olyan tér jöjjön létre, amely támogatja a tanulást, a pihenést, a játékot és az alkotást egyaránt. Egy jól szervezett, kreatív környezet hozzájárulhat a gyermek fejlődéséhez és inspirálhatja a mindennapjait.

Kinőni a bútorokat? 

Amikor gyerekszobát rendezünk be, fontos szempont, hogy a bútorok ne csak rövid távon legyenek hasznosak, hanem hosszabb időn át is megfeleljenek a gyerek igényeinek. Az „együtt növő” bútorok azért különösen praktikusak, mert a gyermek fejlődésével párhuzamosan alakíthatók és testre szabhatók, így hosszú évekig szolgálhatják őket. Az állítható magasságú íróasztalok és székek különösen hasznosak, mivel a gyerekek gyorsan nőnek, és fontos, hogy mindig ergonomikus, kényelmes környezetben tanuljanak. Egy ilyen íróasztal kezdetben alacsonyabbra állítható, később pedig felnőtt méretre emelhető, így elkerülhetjük a gyakori bútorcserét. Hasonlóan praktikusak például a növelhető méretű ágyak is, amelyek kisgyermek méretből fokozatosan bővíthetők, így éveken át kiszolgálják a gyerek növekedési ütemét. Ezek az „együtt növő” bútorok nemcsak gazdaságosak, de rugalmasak is, hiszen mindig az aktuális igényekhez igazíthatók, és hasonló megfontolásból érdemes az egyedi bútortervezés mellett dönteni, amiről már korábban írtam, kattints ide az olvasáshoz! 

megosztás

Kulisszatitkok 4. – Lakberendező: Messiástól az örömig

A lakberendezési projektek érzelmi hullámvasúton viszik végig a klienseket: kezdetben izgatottan várnak, majd a nehézségek során csalódottá válnak, de végül örömmel tölt el őket az átalakított otthonuk látványa. A folyamat végén már nem a „megutált” lakberendező vagyok, hanem az, aki segített megvalósítani az álmaikat.

Inspiráló munkahelyek: Az irodatervezés művészete

 Egy iroda megtervezése és kialakítása különbözik egy otthon berendezésétől, de mindkét esetben alapvető fontosságú a funkció és esztétika közötti egyensúly megtalálása. Az iroda tervezésénél különös

Otthonos, de nem otthon: kávézók és bárok tervezése

Nemrég volt alkalmam részt venni egy remek képzésen, ahol a kávézók és bárok belsőépítészeti tervezése nyújtotta különleges kihívásokkal és izgalmas lehetőségekkel foglalkoztunk. Ezen terek kialakítása jópár olyan szempontot és megfontolást igényel, amelyek eltérnek az otthonok tervezésétől. Ebben a cikkben bemutatom, miben más egy vendéglátóhely tervezése, és miért szuper ilyen projekteken dolgozni.

Egyedi bútortervezés: Miért éri meg és hogyan valósítsuk meg?

Az otthonunk berendezése tükrözi egyéniségünket, stílusunkat és hozzásegít minket, hogy a mindennapok gördülékenyen menjenek. Az egyedi bútortervezés lehetőséget kínál arra, hogy olyan bútorokat hozzunk létre, amelyek tökéletesen illeszkednek életvitelünkhöz és esztétikai elképzeléseinkhez. Lakberendezőként imádok egyedi bútorokat tervezni, hiszen tudom, hogy az ügyfeleim életminőségét, és lakásuk belső tereit is nagymértékben megváltoztatja egy-egy ilyen darab. De miért is érdemes egyedi bútorokat csináltatni, milyen lépései vannak ennek a folyamatnak, és kiknek lehet különösen hasznos?

Esztétikus hűtés a kánikula idején

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan integrálhatjuk esztétikusan a hűtést otthonunkban, mire figyeljünk a klímaberendezés kiválasztásánál, és azt is, hogy milyen szellőztetési praktikákat érdemes alkalmaznunk.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!