Környezetbarát lakberendezési ötletek

Környezetbarát bútor választása a fenntartható otthonért

Hogyan válasszunk környezetbarát bútort otthonunkba vagy irodánkba?

Szeretnék nektek pár okos és fenntartható megoldást mutatni annak érdekében, hogy környezetbarátabban tudd berendezni otthonod.

Néhányan megszállottjai a bútoroknak, míg mások egyáltalán nem tulajdonítanak nagy jelentőséget nekik. Így vagy úgy, a környezetbarát bútorválasztás nagy hatással lehet a bolygónkra és az egészségünkre is. Sok „zöld” termék még mindig különlegességnek számít, így ezekhez igen borsos áron juthatunk hozzá, ám aggodalomra semmi ok! Minden területen meg lehet találni a költséghatékony megoldást.

Fa bútorok

A fa az egyik legrégebben használt alapanyag. A cél azonban a fák számának növelése lenne, hiszen a világnak így is kevesebb fája van, mint amennyire szükségünk lenne, tehát az erdőirtás elkerülése igen fontos szempont! Ezek a növények nem csak elnyelik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, de hűvösen tartják a talajt, összetartják azt és élőhelyet biztosítanak az állatoknak. Röviden, óvjuk a fákat! Léteznek azonban olyan módszerek a fakitermelés területén, amivel fenntarthatjuk az egyensúlyt. A megfelelően és megfelelő helyekről betakarított és feldolgozott fák, illetve a folyamatos utánpótlás ültetése megelőzheti az erdők eltűnését.

Képek forrása: Pinterest

Újrahasznosított bútorok

A fa bútorok nagyon hosszú élettartamúak lehetnek, akkor is ha nem ápoljuk őket gondosan, ám felhasználhatósági idejüket még tovább növelhetjük, ha rendszeresen kezeljük a felületüket.

Felhasználhatjuk a régi megunt bútordarabokat egy-egy új, modern bútor készítéséhez. Használhatjuk alapanyagként a korábbi ágyak, szekrények, bútorok elemeit, esetleg házak építéséből megmaradt darabokat is, de különböző üzemekből is beszerezhetjük a leselejtezett anyagokat.

Léteznek ma már újrahasznosított fából készült design-bútorok is, amik nem csak hogy környezettudatosan készültek, de szépek is. Fiatalos, elegáns, vagány, és akár exkluzív enteriőrökbe is jól illenek. Akárhogy is, az újrahasznosított fatermékekből készült bútorok jó példái az erőforrás-hatékonyságnak.

Egyre több bútor készül újrahasznosított műanyagokból és fémekből. Ezek az anyagok kevesebb feldolgozást és kevesebb erőforrást igényelnek a fához képest.  A technológia fejlődésével ezek a termékek egyre jobb minőségűek. Azonban érdemes körültekintően megválasztani az ilyen anyagokból készült bútorokat. Sok terméket próbálnak újrahasznosítottként eladni, hiszen manapság divatosnak számít, így jó marketing fogás, de tisztában kell lennünk azzal, hogy nem minden az, aminek látszik.

Képek forrása: Pinterest

Bambusz bútorok

Az emberek többsége nem tudja, de a bambusz nem egy fa, hanem perjeféle, aminek jellemzője, hogy hihetetlenül gyorsan növekszik és egészen apróról, gyorsan hatalmasra nő. Rendkívül sokoldalúan felhasználható és színeiben is nagyon különböző lehet, így mindenki megtalálja a neki tetsző darabot. Használhatjuk padlón, falon, bútorokban, de akár a házépítésnél is alkalmazható. A legtöbb bambusz Kínából származik. Mivel gyorsan növekszik, környezettudatos felhasználóként érdemes ezt választani fa helyett.

Képek forrása: Pinterest

Vegyszermentes bútorok

Amikor megvásárlunk egy bútort nem feltétlenül gondolunk arra, hogy milyen anyagokat tartalmazhat, milyen vegyszerekkel kezelhették, vagy ragasztották. Pedig érdemes figyelmet szentelni rá. Szinte minden anyag párolog, ami sok esetben nem rossz, ám léteznek olyan szintetikus anyagok, amik egészségkárosodást okozhatnak. Érdemes kezeletlen vagy természetes anyagokkal kezelt bútorokat keresnünk, például újrahasznosított papírból.

Képek forrása: Pinterest

Vintage bútorok

A modern és „öko” világban könnyű elfelejteni, hogy a régebbi bútorok nyújthatják a leginkább természetbarát megoldást. Ezek nem igényelnek plusz erőforrásokat, meg lehet vásárolni helyi forrásból, így a szállítása könnyen, gyorsan környezetkímélően megoldható. A minőségi vintage bútorok is kiváló viszonteladási értékkel rendelkeznek (néha ugyanazért az árért eladhatók, mint amennyiért megvásároltuk), ami biztosan nem mondható el a legtöbb új bútor esetében.

Képek forrása: Pinterest

Döntsünk okosan és bútorvásárlás előtt gondoljunk az ökológiai lábnyomunkra is.

Vigyázzunk együtt erre a csodálatos bolygóra.:)

Tekintsd meg szolgáltatásaimat.
Áraimat itt tekintheted meg!

 

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!