Otthonos, de nem otthon: kávézók és bárok tervezése

Nemrég volt alkalmam részt venni egy remek képzésen, ahol a kávézók és bárok belsőépítészeti tervezése nyújtotta különleges kihívásokkal és izgalmas lehetőségekkel foglalkoztunk. Ezen terek kialakítása jópár olyan szempontot és megfontolást igényel, amelyek eltérnek az otthonok tervezésétől. Ebben a cikkben bemutatom, miben más egy vendéglátóhely tervezése, és miért szuper ilyen projekteken dolgozni.

Funkcionalitás és forgalom

 

Egy otthon tervezésekor a funkcionalitás az adott család igényeihez igazodik. Fontos a kényelem, a személyes terek és az esztétikai élmény harmóniája. Ezzel szemben egy kávézó vagy bár tervezésénél a funkcionalitás fő célja a vendégek kiszolgálása és a forgalom kezelése. Az ülőhelyek elrendezése, a pultok pozicionálása és a közlekedő útvonalak mind-mind a gördülékeny működést és a vendégek kényelmét szolgálják. Egy jól megtervezett tér ösztönzi a vendégeket, hogy tovább maradjanak, többet fogyasszanak és később is visszatérjenek.

 

Hangulat és atmoszféra

 

Míg otthonainkban a személyes ízlés dominál, addig egy kávézó vagy bár esetében a cél egy vonzó és emlékezetes atmoszféra megteremtése. Idézzük fel a Frei Cafè vagy éppen a Starbucks kávézók belső dizájnját. Mire asszociálunk róla? Milyen érzés belépni egy ilyen helyre?

Az enteriőrnek tükröznie kell az adott hely stílusát, koncepcióját és a célközönség elvárásait. Egy modern kávézóban például letisztult vonalak, természetes anyagok és kellemes világítás dominálhat, míg egy vintage bárban a régi bútorok, meleg színek és antik kiegészítők teremthetnek nosztalgikus hangulatot.

 

Innováció és kreativitás

 

A kávézók és bárok tervezése során a kreativitásnak és az innovációnak nincs határa. Egyedi meg

oldásokkal, merész ötletekkel, installációkkal, színkombinációkkal és különleges berendezési tárgyakkal való tervezés teszi izgalmassá ezt a munkát. 

Az otthonok tervezésénél gyakran

 a praktikum és a hosszú távú használhatóság kerül előtérbe (teljesen jogosan), míg a vendéglátóhelyek esetében nagyobb hangsúly helyezhető a (nem csak vizuális) élményre és az egyediséget sugárzó elemekre, amik végül belevésődnek emlékeinkbe. 

 

Közösségi élmény

 

A vendéglátóhelyek tervezése különleges lehetőséget kínál arra, hogy olyan tereket hozzunk létre, ahol emberek találkoznak, kapcsolatokat építenek és közösségi élményeket szereznek. Gondoljunk csak a McDonald’s reklámokra, ahol nem csupán az ételeken, de inkább a mosolygó családokon, párokon és barátai társaságokon van a hangsúly. A belső dizájn szükségessége körül viták ellenére az eredmények azt mutatják, hogy hihetetlenül fontos eleme még egy gyorséttermi étkezésnek is a belső tér által teremtett hangulat. Az ilyen helyek tervezése során figyelembe kell venni a különböző igényeket, mint például a privát beszélgetésekre alkalmas sarkokat, nagyobb csoportok számára is kényelmes helyeket, egyes esetekben akár a közös munkára, tanulásra alkalmas asztalokkal kapcsolatos igényeket.

 

Miért tartom szuper területnek ezt a belsőépítészeti területet?

 

A kávézók és bárok tervezése az egyik legizgalmasabb terület a lakberendezésben. Különösen vonzó a kreatív szabadság, amely lehetővé teszi, hogy olyan tereket alkossunk, amelyek inspirálják és örömet szereznek a vendégeknek. Az ilyen projektek során a sokszínűség és a dinamizmus mindig új kihívásokat hoz, amelyek révén folyamatosan fejlődhetek és új, kreatív ötleteket valósíthatok meg.

A kávézók és bárok tervezése során a lakberendezőnek figyelembe kell vennie a funkcionalitást, az atmoszférát, a kreativitást és a közösségi élményt. Ezek a terek különleges lehetőséget kínálnak arra, hogy egyedi és emlékezetes helyeket hozzunk létre, amelyek nemcsak esztétikai (!) élményt nyújtanak a vendégek számára, hanem egy minden szempontból különleges élményhez juttatják a helyre betérőket. 

Ezért is szeretem tehát: minden projekt újabb kalandot ígér a tervezés világában.

megosztás

Inspiráló munkahelyek: Az irodatervezés művészete

 Egy iroda megtervezése és kialakítása különbözik egy otthon berendezésétől, de mindkét esetben alapvető fontosságú a funkció és esztétika közötti egyensúly megtalálása. Az iroda tervezésénél különös

Egyedi bútortervezés: Miért éri meg és hogyan valósítsuk meg?

Az otthonunk berendezése tükrözi egyéniségünket, stílusunkat és hozzásegít minket, hogy a mindennapok gördülékenyen menjenek. Az egyedi bútortervezés lehetőséget kínál arra, hogy olyan bútorokat hozzunk létre, amelyek tökéletesen illeszkednek életvitelünkhöz és esztétikai elképzeléseinkhez. Lakberendezőként imádok egyedi bútorokat tervezni, hiszen tudom, hogy az ügyfeleim életminőségét, és lakásuk belső tereit is nagymértékben megváltoztatja egy-egy ilyen darab. De miért is érdemes egyedi bútorokat csináltatni, milyen lépései vannak ennek a folyamatnak, és kiknek lehet különösen hasznos?

Esztétikus hűtés a kánikula idején

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan integrálhatjuk esztétikusan a hűtést otthonunkban, mire figyeljünk a klímaberendezés kiválasztásánál, és azt is, hogy milyen szellőztetési praktikákat érdemes alkalmaznunk.

Magazinképek a színfalak mögött: a homestaging titka

Mi az? Feldobom, szolgáltatás ára, leesik, háromszoros bevétel? A válasz: homestaging. Ebben a cikkben bemutatom az esztétika, marketing és a befektetés szentháromságát, és azt, milyen lépésekkel tudjuk ezt megvalósítani együtt.

Szezonális dekor és fenntartható lakberendezés

Az ünnepek közeledtével és az évszakok változásával mindig izgalmas időszak köszönt ránk, amikor szeretnénk otthonunkat hangulatossá és az újdonság varázsával megtölteni. Miért ne hoznánk egy

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!