Gyerekszoba ötletek Montessori

Gyerekszoba ötletek és berendezés

Gyerekszoba ötletek és életkorokra való berendezése

A gyerekszoba megtervezése nagy kihívás lakberendezési szempontból. Összetett feladat, hiszen ahogy a kis lakója növekszik, úgy változnak az igényei is, amelyhez illeszteni kell a tér adta lehetőségeket is.
A gyerekszoba tervezésénél fontos előre gondolkodnunk.
Az idő előrehaladtával rengeteg funkció ellátására alkalmasnak kell lennie. A gyerkőc ebben a térben fog játszani, aludni majd később tanulni és a tanuláshoz szükséges tárgyait tárolni.

Legutóbbi cikkemben a babaszoba kialakításáról írtam, most ugrunk pár évet, nézzük a gyerekszoba kialakítását.

Mielőtt kicsit mélyebbre ásnánk magunkat az életkoronkénti elemzésbe, hadd említsek meg néhány biztonsági követelményt, melyeket kortól függetlenül érdemes szem előtt tartani:

  • a bútorok stabilitása minden életkorban fontos
  • 3 évesnél kisebb gyermek lehetőség szerint ne aludjon emeletes ágy felső szintjén
  • a magasabb polcokat és állványokat gondosan a falhoz kell rögzíteni
  • nagy felületű üveges vagy tükrös ajtó veszélyforrás (szekrény, ajtó) lehet
  • forró, régebbi típusú radiátor elé rácsot kell helyezni
  • a konnektorokat az egész lakásban (még a magasabb területeken is) biztonsági zárral kell ellátni

És most kukkantsunk be egy tipegő és egy kis iskolás gyerekszobájába

Gyerekszoba tipegőkortól óvodáskorig

Elkezdődik az igazi kalandtúra gyermekünk számára. Elkezdett járni, öntudata egyre erősebb ezzel önbizalma is nő. Óriási vágy és kíváncsiság hajtja a környezete megismerésére, felfedezésére.

Azt a szabadságot, amit babakori szobájában megadtunk számára bővítenünk kell ebben az életkorban.
Biztosítsunk számára olyan bútorokat, melyek használatakor azt érezheti, a bútor kiszolgálja az ő fantáziavilágát és igényeit. A babakori játékokat felváltják olyan készségfejlesztő tevékenységek, mint a rajzolás, a gyurmázás és ezek eszközei. Egy saját méretének megfelelő asztalka és szék tudja biztosítani számára az alkotás kényelmes és szabad örömét.
Ahogy nő gyermekünk egyre több és másfajta játékra van szüksége. Érdemes ebben az életszakaszban is megtartani az egyszerűséget és letisztultságot.
Minden játék könnyedén elérhető és értelmezhető helyen legyen a számára. Egy játékokkal túlzsúfolt polc elbizonytalaníthatja, gátolhatja a kreatív játékban.
Ebben a korban már nemcsak saját szobáját szeretné felfedezni, hanem a lakás minden pontja egy kis kaland a számára. Megnyugtató érzés a gyerekek számára, ha van egy saját kis birodalmuk, ahova bármikor elvonulhatnak.

Képek forrása: Pinterest

Gyerekszoba berendezés egy kis iskolás számára

Az iskola elkezdése előtt már időben érdemes a szobát felkészíteni, hiszen teljesen más funkciókat is el kell látnia. Az iskola gyermekünk számára nagyon új helyzet, mely akár félelmet is kelthet benne. Megélheti az ismeretlentől való félelmet, szorongást okozhat benne a sok új, idegen ember és a mindennapi környezetének megváltozása. Ezt a frusztrációt oldhatjuk benne, ha megteremtjük számára azt az ölelő, biztonságos birodalmat, ahol Ő nagylányosnak vagy nagyfiúsnak érezheti magát.

Ebben az életkorban már meg is lehet vele beszélni mit is szeretne, be lehet vonni a szobája megtervezésébe, ezzel igazán az ő igényeinek megfelelően tudjuk kialakítani szobája új elrendezését. A bútorok ebben a korban már-már felnőtt méretűek.
Új használati tárgyak kerülnek a szobába, melyeknek a tanuláshoz és korának igényeihez kell igazodniuk. Egy íróasztal a hozzátartozó kényelmes székkel, esetleg számítógéppel. A ruhásszekrény mérete is változhat. A tankönyveknek és írószernek is helyet kell találni, érdemes rendszerezve tárolni őket a megfelelő tárolódobozokkal. Ha egyszerű és letisztult formákkal tervezünk, gyermekünkben is nő az igény a rend megtartására. A körülöttük tartott rend és egyszerű, de nagyszerű környezet biztonságot nyújt számukra, segíti a koncentrációjukat a tanulást illetően.

Mindkét életkorban hangulatos és igényes gyerekszobát lehet kialakítani a természetes anyagokkal és fények játékával. Ezek segítik a gyermekek fejlődését az észlelés, érzékelés, kognitív kompetenciák terén.
A pasztellszínek, finom árnyalatok a gyerekek idegrendszerére is jó hatással vannak, és a színek harmóniája fejleszti az esztétikai érzéküket is.
A fenntarthatóság érdekében a bútorok, használati tárgyak, játékok kiválasztásánál érdemes a természetes anyagokból készülteket választani. Mindezzel erősíthetjük benne a természet tiszteletét és a környezetvédelem fontosságát.

Képek forrása: Pinterest

Ha lakberendezési tanácsra vagy egyedi bútortervezésre lenne szükségetek, keressetek bátran.

Kalandra fel!

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!