zero waste lakberendezési ötletek

Az ökológiai lábnyomunk és a környezetbarát lakberendezés

Hogyan lehet környezetbarát módon berendezni egy lakást?

Megvalósítható-e a zero waste szemlélet a lakberendezésben? Igen!

Mindig is nagyon szerettem a régi bútorokat, sokszor szebbnek látom őket, mint az újakat… Ez lehet szerencsés dolog, főleg, ha az ember a környezetbarát megoldásokat helyezi előtérbe. Ugyanis ezen a téren a lakberendezésben az egyik legfontosabb lépés, hogy minél kevesebb ÚJ dolgot vegyünk!

Ez nem azt jelenti, hogy a lakás múzeumnak nézzen ki, vagy épp lepattant, rozoga holmikkal legyen tele. Az összes lakberendezési stílus elbírja, és többnek kifejezetten jól is áll régi bútorok használata. Igen, a modern, minimalista vonalnak is… Persze ezek mennyisége stílusonként változik.

5 érv a régi bútorok mellett:

  1. A régi bútorok sokszor stílusosak, egy szép fa asztalt nem lehet összehasonlítani egy laminálttal.
  2. Árnyaltabban lehet velük lakberendezni. Az asztal példájánál maradva, választhatunk egyszerű régi parasztasztalt (rusztikus, vidéki stílushoz), vagy egy kicsit díszesebb ónémetet (például vidéki stílushoz, amit keverni szeretnénk a klasszikus, polgári vonallal, de például egy skandi-vintage eklektikus stílusba is beilleszthető). Ha kecsesebb vonalra vágyunk, ott vannak a neorokokó, neóbarokk asztalok, de még a stílbútorok is jöhetnek, az mcm szerelmeseinek pedig ott vannak az 50-60-70-es évek asztalai.
  3. Minőség: ezek a bútorok sokszor még tömör fából készültek! Nem laminált, nem faforgács, nem bútorlap és társai…
  4. Jobban tartják az értéküket és jobban bírják a strapát. Ha esetleg túladnánk 1-1 darabon, sokkal értéktartóbbak lesznek.
  5. Ha szűkös a keretünk, akkor is van belőle választék! Kevés pénzből egy nem túl minőségi laminált asztalt tudunk venni, ugyanebből a régi asztalok között sokszor válogathatunk. Félreértés ne essék, nem minden régi bútor olcsó! Itt is széles skálán mozognak az árak.

Képek forrása: Pinterest

Hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat a lakberendezés területén?

  1. Ugyanúgy, mint más területen, NE HALMOZZUK a holmikat. Ne legyenek felesleges bútoraink, törekedjünk a funkcionalitásra. Ha nincs sok cuccunk, sok tároló sem kell. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellenek dísztárgyak és minimalista módon lecsupaszított lakásban éljünk, de az igaz, hogy nem kell belőlük sok és így azokat válogassuk meg!
  2. VEGYÜNK RÉGIT/HASZNÁLTAT! Ez a legfontosabb szempont szerintem, ezzel csökkentjük a legjobban a környezeti terhelést a lakberendezés iparában. Nyilván vannak dolgok, amiből az ember nem vesz használtat, mert szívesebben vesz újat vagy nem megoldható használtan, de nagyon sok mindenből jó a régi és ezek a legtöbb lakberendezési stílusba be is illeszthetőek. Kihangsúlyoznám, hogy ez nem feltétlen olcsóbb. Ezen a téren is ugyanaz a helyzet, mint az új tárgyaknál: itt is lehet olcsón venni széket, asztalt, stb. és nagyon drágán antik darabokat. Árban ugyanúgy a teljes spektrum megtalálható. Viszont, ha valakinek nagyon szűk a büdzséje, akkor több utánajárással és befektetett energiával klasszisokkal stílusosabb otthont lehet kialakítani, ha régit veszünk az olcsó laminált helyett és több minden beleférhet a keretbe.
  3. Ha valami már nem kell ADJUK EL, AJÁNDÉKOZZUK EL, de ne dobjuk a kukába! Ez a pont igazi zero waste megközelítésben úgy hangzana, hogy használjuk amíg lehet. De itt bejönnek azért más nézőpontok is, legalábbis az én szemléletmódomban. Nem jó dolog olyan tárgyak között élni, amelyek között nem érezzük már jól magunkat (ahogy olyan ruhát sem veszünk fel). Csak azért megtartani egy bútort, hogy környezetbarátak legyünk racionálisan jó döntés, de a hangulatunkra, belső harmóniánkra nézve rossz. Ha eladjuk, akkor az a valaki, aki megveszi nem újat vesz és örömet fog számára okozni a nekünk már fölösleges bútorunk, mi pedig lehetőség szerint vegyünk helyette régit/használtat vagy ne vegyünk semmit.
  4. Ha újat veszünk, akkor próbáljuk előnyben részesíteni a hazai tervezőket, kézműveseket, illetve a hazai gyártást, kisvállalkozókat.
  5. Vegyük figyelembe, hogy 1-1 bútor, tárgy, eszköz mennyire környezetbarát módon készült, esetleg újrahasznosított anyagból van-e, vagy fenntartható erdőből származó fából készült, stb. Ezeket most már egyre több helyen fel is tüntetik.
  6.  Válasszunk strapabíró lakberendezési tárgyakat és kiegészítőket. Nagyon sokszor látom, hogy bár lenne keret a minőségibb termékre, mégis megveszik a gagyit, ami pár év múlva a kukában végzi. A minőségnek megvan az az előnye is, hogy jobban tartja a tárgy az értékét, így később, ha mégis túladnánk rajta, sem járunk majd rosszul. Az olcsó-rossz minőségű bútor árán pedig sokszor lehetne venni régit, ami ugyanannyiba kerül, és időtállóbb.

Képek forrása: Pinterest

Aki rálép erre a zero waste útra, hamar rájön, hogy így nem lehet egyszerre mindent megváltoztatni, csak szépen lassan. És mindenkinek lesznek olyan területek, ahol ez nem kivitelezhető, vagy csak nagyon nehezen.

A zero waste út nem arról szól, hogy mindent megvonjunk magunktól, nem az a cél, hogy menjünk vissza a barlangba, de többször van lehetőségünk környezetbarátabb döntést hozni, mint, ahányszor azt gondolnánk.

Te elindultál már ezen az úton?

Ha tanácsra lenne szükséged, keress bátran!:)

Olvasd el egy korábbi cikkemet, ahol a régi időkhöz nyúlok vissza!

megosztás
szalontai_kata_utunk1

Kulisszatitkok 3.- A lakberendezés közös útja

Ebben a cikkben kifejtem a kihívásokat jelentő helyzeteket és egyéb, lakberendzéssel járó dilemmákat, mint a funkcionalitás vs. design vagy a fenntarthatóság kérdése. Tartsatok velem!

szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!