eklektikus stílus design

Eklektikus stílus – légy kreatív és bevállalós!

Érezted valaha úgy, hogy a lakberendezéssel kapcsolatos ízlésvilágod egy kissé… eklektikus? Például: közel áll a szívedhez a századközepi modern stílus tisztasága, de ugyanúgy szereted a rusztikus stílus természetességét; vagy kedveled a bohém stílus lazaságát, ugyanakkor bizonyos terekben mégis inkább a minimalizmusra törekednél? Talán egyszerre szereted a csillogást és a visszafogottabb, tradicionális elemeket? Ne aggódj: ez a látszólag kaotikus ízlésvilág nem az őrület jele, csupán azé, hogy az eklektikus stílusra jellemző lakberendezési ízléssel bírsz.

Mit jelent az eklektikus belső dizájn?

Ez egy olyan stílus, amely egy téren belül ötvözi a különböző dizájnokra jellemző elemeket. Ez vonatkozik a bútorozásra és a díszítésre egyaránt; ilyen tekintetben az eklektikus stílus számos forrásból képes táplálkozni. Számos esetben például arról van szó, hogy élénk színeket, mintákat, valamint váratlan elemeket adunk hozzá egy meghatározott stílushoz.

eklektikus stílus design

Kép forrása: Pinterest

Mik az eklektikus belsőépítészeti irányzat kulcselemei?

Az eklektikus stílusra elsősorban a minták, színek, anyagok és textúrák keveredése jellemző, emellett pedig erősen támaszkodik a vintage-elemekre és a globális stílus inspirálta mintákra. Inkább a maximalizmus, mintsem a minimalizmus jellemzi. Ugyanakkor a stílusok keverése nem véletlenszerű: a berendezett térnek egységes hatást kell keltenie. Miközben nincsen egyetlen helyes út az eklektikus stílus megvalósítására nézve, a különböző variánsok közös vonása az, hogy természetesnek hatnak, valami fajta természetes időbeli fejlődés, változás érzetét keltik.

Készen állsz arra, hogy az otthonodat eklektikussá, mégis ízlésessé formáld? Olvasd el ajánlásunkat arról, hogyan tudod ötvözni a különböző stílusokat a moderntől a klasszikusig. Nézd végig a listát és inspirálódj!

eklektikus stílus

1) Modern rusztikus stílus

Ez egy olyan formája az eklektikának, ami a századközepi modern, a rusztikus és a bohém stílusokat ötvözi. Ez a stílus egy olyan teret eredményez, ami egyszerre kelt friss és tiszta hatást, miközben lehetőséget hagy az egyéni ízlés kiteljesítésének is.

Kulcselemek:

A modern rusztikus látvány eléréséhez érdemes egy századközepi modern bútorzatot rusztikus anyagok és természetes textúrák használatával ötvöznöd. Miközben a tér színek és minták egész skáláját vegyíti, vigyázni kell rá, hogy az egész egyben egy organikus összhatást keltsen. A térből hiányoznak az összhangot felborító geometriai alakzatok és éles vonalak.

Tipp: Rétegzett szövetek

Ahhoz, hogy elérhesd a kívánt hatást, érdemes rétegzett szöveteket használnod. A rétegek ugyanis kulcsfontosságúak az eklektikus stílusban: ezzel kapcsolatban alapozhatsz a számodra megfelelő párnák, takarók, vagy akár számos szőnyeg egyidejű használatára. Ezek a rétegek érdekes dimenziókat és kontrasztokat teremtenek meg, miközben életteli hatást keltenek – ami az eklektikusság másik alapvető követelménye.

2) Minimalista bohém stílus

Ahogy a neve is mutatja, ez a stílus inkább a minimalista spektrumát jeleníti meg az eklektikának. Másfelől a minimalista bohém stílus nagyszerűen kombinálja a lezserséget az emelkedettséggel – és egy olyan teret kreál, ami egyszerre érződik rendezettnek és görcsösségtől mentesnek.

Kulcselemek:

A minimalista bohém stílus egyik jellemzője a visszafogott, számos semleges, sokszor a földet vagy a sivatagot idéző színt tartalmazó színpaletta használata. Ugyanígy kulcsfontosságú a természetes anyagok használata. A mintákat nyugodtan halmozd egymásra, legyen szó a falakról, párnákról vagy a takarókról. A falakat érdemes geometrikus vagy absztrakt módon díszíteni.

Tipp: fő a lazaság!

A fő az, hogy elérd a laza összhatást! Az eklektikus stílus lényege a kiszámíthatatlanság, ami szemben áll a tér formális elrendezésével. Tehát ebben a stílusban használj puffokat székek helyett, vagy összetolt kisasztalokat a kávésasztal helyett. Mindezek kreatív megoldások arra nézve, hogy a berendezett tér laza, nyugodt hatást keltsen.

3) Glamour eklektikus stílus

A glamour eklektikus stílus sokféle bútorstílust kombinál – a hagyományosat, a modernet, a minimalistát és a glamourt. Ennek megalkotása igencsak vakmerő vállalkozás még az eklektikus stílus keretein belül is. A lényeg abban rejlik, hogy a finom túlzás járjon kéz a kézben a hagyományokkal.

Kulcselemek:

Az egyik lényegi elem a textúra. Bőr, bársony, márvány, juta… A textúrák és anyagok ilyen szintű kombinációja egy olyan kontrasztot teremt, ami ennek a stílusnak elemi része. Ugyanígy fontos a minták megfelelő kombinációja – egy ilyen módon berendezett téren belül ez leginkább a párnák és az erősen mintázott szőnyegek, netán falak révén valósulhat meg. A bútoranyagok és formák leginkább vintage hatást kell keltsenek, ugyanakkor kulcsfontosságú, hogy az összkép a frissesség érzetét adja! Ezt elérheted akár a színek, a minták, a falminták vagy a dekoratív hangsúlyok révén.

glamour eklektikus stílus

3+1) Trópusi bohém stílus

A trópusi bohém egy pulzáló, igen egyedi stílus. Leginkább a maximalista végletet jeleníti meg köszönhetően harsányságának. Mindezt a bútorstílusok, az anyagok, a színek és a minták keveréke hozza létre. 

Kulcselemek:

A trópusi bohém stílushoz leginkább a harsány színek alkalmazása szükséges – a gazdag, ékszereket idéző árnyalatok képesek ezt a stílust életre kelteni. A falak, bútorzat, párnák, szőnyegek mind ezekben a színekben pompázzanak. Nem kell megrettenni a színektől! Hasonlóképp bátran adj a térhez kis, sármos furcsaságokat – mondjuk egy függőszéket vagy egy tigrisszőnyeget. Ez teszi majd a dolgokat különlegessé!

Tipp: Hangsúly a növényeken

A növények új szintre emelhetik ezt a stílust. A különböző növényi formák, méretek, variációk a bohémság erős hatását növelik, ugyanis a természetes anyagokkal együtt ellensúlyozzák a tér glamour elemeit.

Az eklektikus stílusok megfelelő harmóniájának, elvárható egyensúlyának megteremtése igazán nagy kihívás még a leggyakorlottabb designerek számára is. Ha ilyesmi otthonra vágysz, keress meg és álmodjuk meg együtt álmaid eklektikus otthonát. 

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!