Lakberendezés konyha felújítás előtt

Mit csinál a lakberendező 2. rész

Lakberendező és feladatai

A „Mit csinál egy lakberendező? 1. részben” ígértem Nektek, hogy bemutatom pár konkrét tervezésem folyamatát.

A mostani blog témája egy kis panelkonyha megtervezése. A helyszín Budapest, egy csepeli másfél szobás kis lakás. A megrendelő fiatal hölgy egyedül él, néha fogad vendégeket, heti párszor főzőcskézik, de inkább egyszerűbb ételeket készít.

A konyhai helyiség 150 cm* 285 cm. A víz, gáz kiállások adottak voltak, ezen az ügyfelem nem szeretett volna változtatni.

Lakberendezés konyha felújítás előtt

A lakbrendező és a lakberendezési folyamat

A tervezés megkezdése előtti 0. lépés:
  • A tervezés megkezdése előtt minden alkalommal el szoktam látogatni a helyszínre (1-1 távtervezésemtől eltekintve) és részletesen elbeszélgetek az ügyféllel az elképzeléseiről. Számos kérdés merül fel ilyenkor, amit fontos tisztáznunk annak érdekében, hogy az ügyfél számára a lehető leginkább kézre álló, legpraktikusabb egyedi konyhabútort és egy nagyon tetsző, örömteli enteriőrt tudjak tervezni. Az egyedi bútorok terveztetésnek a legnagyobb előnye a bolti bútorokhoz képest, hogy minden leendő használója igényeihez lesz kialakítva; az ő magasságához, az ő szokásaihoz, életviteléhez, ízléséhez.
Milyen kérdések is merülnek fel ilyenkor:
  • Az ügyfél, illetve az adott helyiséget gyakran használók magassága.
  • Az ügyfél jobb vagy bal kezes – annak érdekében fontos ez, hogy pl. a mosogatótálcát merre érdemes elhelyezni a mosogatóhoz képest, a sütőből merre kényelmes számára kitenni a forró tepsit a pultra, tehát merre legyen a sütőtől nagyobb pultfelület stb.
  • Milyen konyhai gépeket használ az ügyfél nap, mint nap? Tehát mi az, aminek praktikusan a pulton – vagy legalábbis kéznél – kell lennie.
  • Mekkora a legnagyobb lábas, amely használatban van?
  • Szelektíven gyűjtik-e otthon a hulladékot?
  • Mennyi időnként szeretnek bevásárolni?Mirelit ételeket tárolnak-e otthon?
  • Stb, stb.
  • Ezt követően a tervezés első lépéseként készítek egy hangulati montázst. Ez 6-8-10 kép halmaza, amely tartalmaz már elkészült konyhákról fotókat, színekről, formákról, anyagokról képeket, ügyes megoldásokat, amelyek az adott térhez alakítva számunkra is szóba jöhetnek. A hangulati terv lényege, hogy a megrendelővel közösen ráhangolódjunk a leendő konyhára, és ugyanaz legyen a fejünkben, mikor a megálmodott térről beszélgetünk.

Ha a kezdő beszélgetést követően elsőre nem találnám el a megrendelő fejében megálmodott tér színeit, hangulatát, akkor az újabb instrukciókat követően készül egy második hangulati terv is. Kettőnél többre általában nincs szükség.

Konyhatervezés 3D látványterv készítés - Szalontai Kata
  • Ez esetben a következő lépés ezt követően a lehetséges elrendezések felülnézeti terveinek elkészítése volt. Ez alkalommal mindössze két lehetőségünk volt (amely a tér nagyságát illetően nem is kevés): egysoros legyen a konyha, vagy L alakú.
  • Ezen felül hova kerüljön a hűtő, a mosogató és a sütő, közöttük mekkora pultszakaszok maradjanak. Az általános ergonómiai elveket figyelembe véve készítettem 5 tervet, amelyből ügyfelem a számára leginkább tetszőt kiválasztotta.
  • Ezután következtek a szemből nézeti tervek, vagy más néven falnézetek. Mivel ez esetben a falak nagy részét a bútor tette ki, így a falnézetek gyakorlatilag az egyedi konyhabútor tervei voltak. Hány fiók legyen, hány polc? A polcok nyitottak legyenek vagy zártak inkább. Hol legyen a mikró, stb. stb. Szintén az ergonómiai szempontokat és az egyedi elképzeléseket szem előtt tartva, és azokat összemixelve a meglévő konyhai gépek, eszközök méreteivel készítettem 2 elrendezési tervet. Ebből az egyik rögtön megtetszett és meg is felelt ügyfelem igényeinek, így ezzel meg is volnánk.
  • Az ügyfelemnek volt asztalos ismeretsége, akivel a bútort szerette volna elkészíteni, így a szakember keresésben, megbízásban és lebonyolításban ez alkalommal nem kellett segédkeznem.
  • Egyszerű, letisztult, fehér bútor készült, marások nélkül.
  • A kivitelezés megkezdésekor a konyha csempéinek kiválasztását, illetve a konyhába bekerülő pár apró bútort és kiegészítőt illetően elektronikusan egyeztettünk az ügyfelemmel, aki azokat ezt követően beszerezte és jó érzékkel maga helyezte el a térben.

Nagyszerű közös munka volt, amelyre méltán büszke a tulajdonosa és én is. <3

Ha egyedi konyhatervezésre lenne szükséged, keress bátran!

megosztás
szalontai_kata_rendetlenség

Tavaszi rendrakás: Hasznos tippek a minimalizmus és a konmari módszer alapján

Ahogy a természet újjászületik, sokan úgy érzik, hogy ideje a házukban is rendet tenni, áttekinteni a holmikat, és megszabadulni a fölösleges terhektől. A tavaszi rendrakás nemcsak a fizikai környezet rendszerezését jelenti, hanem mentális frissességet és új lendületet is hozhat az életedbe. A minimalizmus és Marie Kondo KonMari módszere kiváló útmutatást nyújthatnak ebben a folyamatban. Íme néhány praktikus tipp:

szalontai_kata_lakberendezo

Lakberendező Kulisszatitkok: Az ide vezető utam

Ahogy számot vetettem az elmúlt évekkel, nem csupán egy lakberendező karrierje körvonalazódik előttem, hanem egy utazás, mely számos váratlan fordulatot és meglepetést tartogatott számomra. Az alábbiakban megosztom veletek ezen az úton szerzett tapasztalataimat és a lakberendezés iránti elhivatottságomat.

Ajándékozz lakberendezést karácsonyra!

Szeretnéd megkönnyíteni párod, barátod életét? Felújítás vagy építkezés előtt álltok? Szeretnél szakmai segítséget az előttetek tornyosuló feladatokhoz?

Akkor jó helyen jársz!

Lepd meg párodat, rokonodat, barátodat egy egyedi lakberendezési csomaggal karácsonyra!

  • A lakberendezési csomagot egyedi elképzelésekhez alakíthatod
  • Az ajándékutalvány összegét te határozod meg
  • Az utalvány 1 évig érvényes

Írj az info@szalontaikata.hu e-mail-címemre vagy a hívj a +36-20-584-9142-es telefonszámon, és hamarosan kezedben lehet a névre szóló utalvány.

Várom jelentkezésed!